QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3169|回復: 15

申請做宗教版版主

管理政綱:

1. 以和為貴。各宗教嘅信仰者都可以自由宣講自己所信仰嘅教義,但系唔准攻擊、詆毀他人嘅信仰。

* 呢條規定十分重要,可以防止本版變成一個戰場。

2. 版內發言嘅朋友要互相尊重,不得辱罵其他網友。

違反第1、2條規定者,版主有權修改、屏蔽、刪除其發言,並可能會向 admin 申請封禁其ID。

3. 鼓勵會員發表與粵文化有關嘅宗教信仰資料。呢啲資料唔需要系正規學術論文,衹要同粵文化有關、有根有據就得。例如,會員可以發表自己所見聞嘅粵地宗教現象,以及自己拍攝嘅相片。版主會對呢啲內容進行評選,對於被評為精華嘅貼,發貼者會得到加分獎勵。另外,版主平時亦可根據各人貢獻情況,相應給予加分獎勵。

版塊簡介:

昇華靈覺,充實人生,宗教信仰板,好需要你嘅參與。

板塊圖標:

此為拈花手,拈花微笑,以心傳心之意也。

另外,我推薦 광동왕국-08 同 Libran 兩位任版主,希望兩位仁兄快啲來申請。

當然,亦都歡迎其他朋友來申請做版主。

齊來申請

感謝Canton_rights兄推薦,大網繕稿至今尚未完成编撰,若整理妥善後,咸即呈上粤協申請。

其內容大致與閣下相若無幾。閣下板塊圖標「拈花手圖」果真是令人悟出禪悅之境界,昔日釋迦拈花,迦葉微笑,即時生起禪之意境,遂將以心傳心及以心印心,簡直妙不可言,不可思義!從始,開拓了禪門新天地。

本人僅呼籲各位仁姐仁兄,快啲齊來申請做板主,平時都睇覩你哋嘅發貼內容都

對宗教甚有興趣,有啲會員ID仲用上如 " Enlighten/開悟 ","  Karuna(करुणा)/悲心 "等名字就可見一班,尚有好多會員如:護粤人士,哥 , Cantonian, Dulp, Cantonhop, Bigvessel 等人,都系對宗教很有興趣及熱心,總而言之,任何人士有興趣請來參與

最後一提,Libran 兄請快來申請做版主,閣下宗教觀甚為廣闊,毫無偏頗,也啟發本人有很多新體會,遂另本人對梵文及希伯來語的知識有所欲求 !

THANK YOU FOR ALL

With Best Regards

광 동 왕 국

好高興見到 광동왕국-08 兄嘅回復。我都系咁話,呼吁大家都來申請做板主。另外亦呼吁一下 광동왕국-08 兄:Admin 話衹要有兩人申請即可開版,所以請勿再遲疑,請快D申請,開咗版再講。
各位乜咁客氣啊~ 推讓來推讓去......做板主應該當仁不讓啦~

申請做宗教版主

管理政綱:

1), 認識宗教,去除迷悟,可得正信,願各位朋友及對各類不同宗教嘅了解,

遂可選擇適合自己嘅信仰而後精神上有所皈依,但不能允許向異於自己嘅信仰攻擊及毁謗。

2). 除版內發言嘅朋友要互相尊 不得辱罵其他網友外,不可在此版內賣廣告,      

及招收興趣班會員如:風水、命相、占卜、術數、塔羅、黑巫術(Dark Magic)等,                              

若要招生,請到徵求欄處,因此版系純學術性研究。

違反以上規則者、版主有權修改、屏蔽、删除其發言、並會向Admin申請禁蔽令封禁其 ID   

3), 會員除用中文發貼外,也可使用外文發言討論關於宗教文章,如此一來,                                   

可令海外人士也可參與討論,再者尤其是在外國出生而不善用中文嘅華人,                            

可給與及方便佢哋參與,畢竟,粵協都要面向世界。至於評選守則,                      

Canton_rights兄所提出及主張無異。

版塊簡介

洗滌心靈,去除煩懮,悠然自樂、消遙人生,齊來參與,宗教版塊。

板塊圖標:

沒有圖片,只有符號

V [ \ Y Ώ

像徵多種宗教融和 !        

原帖由 Karuna 於 2009-11-8 18:57 發表 各位乜咁客氣啊~ 推讓來推讓去......做板主應該當仁不讓啦~

閣下也應來參與申請吧 !

原帖由 광동왕국-08 於 2009-11-9 02:29 發表
板塊圖標:

沒有圖片,只有符號

V [ \ Y Ώ

像徵多種宗教融和 !

呢個 idea 幾好。我照此做咗個圖:

大家睇下啱唔啱用?

白底色版:

呢個睇落清D,建議用呢個。

8樓嘅圖底色系透明,因為轉成 gif 導致畫質下降,所以建議用9樓嘅圖。

快啲齊來申請做板主

閣下嘅Concept 唔錯,好有Spiritual Feeling至於用何種圖案有待大家嘅意見及Admin嘅最後决定。     

劃完公仔,請盡快提交管理政綱嚹!及時行善莫遲疑,剩下只有廿多日,請從速辦理為要                     

本人再次呼籲各位對宗教有興趣嘅仁姐仁兄,快啲齊來申請做板主!

呢個圖唔錯:

其實我一開始都想用一幅表達宗教融合意像嘅圖,但喺咁細幅圖入邊(105 X 55),要表達各個宗教嘅意像,仲要美觀、清晰,就唔系咁容易喇。
綜合各位嘅意見,又做咗個圖:

大家覺得點?

評分

查看全部評分

原帖由 광동왕국-08 於 2009-11-9 20:21 發表   閣下嘅Concept 唔錯,好有Spiritual 嘅Feeling,至於用何種圖案有待大家嘅意見及Admin嘅最後决定。        劃完公仔,請盡快提交管理政綱嚹!及時行善莫遲疑,剩下只有廿多日,請從速辦理 ...

板主兩個就夠啦~ 我嘅管理政綱都同你差唔多~

新版已開,請盡快整理兩位版主嘅政綱,貼於版內並置頂。
好多謝 Admin 嘅支持。在下又發現呢D貼都同宗教、玄學有關:

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15651

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15652

可否轉移至宗教板?非常感謝。