QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 12336|回復: 3

[百家爭鳴] 『聿』字應該要讀成「律」、「核」或者「月」音係錯嘅

敬啟者,

現代詞典話『聿』字應該要讀成「律」、「核」,「曰」或者「月」音,我覺得呢啲音全部都係錯嘅同埋荒謬。根據好多本古代字書,『聿』字應該讀成 「以律」切,即係 Yoet6. 我喺某個網頁見到有人話粵語冇呢個音,佢噉講係毫無根據。粵音本身有 Y 嘅聲母 同埋oet嘅韻母,呢個組合係肯定有嘅。作爲文言文虛詞嘅用途『聿』字就要讀成 「以律」切,先係啱嘅。話我哋冇「以律」切,即Yoet6音,同殺害我哋嘅聲系冇分別。我起碼知道『聿』字嘅書音應該「以律」切,即係 Yoet6 音。

大家都知我哋有 yoey, yoek, yoen, yoeng 等嘅音節,諗極都諗唔都點會冇 yoet音。

Lawrence

读"曰"?
依不才之見

「以」聲母嘅字,廣東話唔一定係讀 / j /(或者叫Y)。
如「允」字都係「以」母字,之但係無埋由叫人廣東話讀成「引」啩。

我冇話「允」字,要讀成「引」字啝。

好多古代字書都話『聿』字係應該讀成 yoet6, 不過讀成woet6亦都係合理。

『媁』字本身讀成jai, 呢個字其實係『好偉』嘅本字。

lawrence