QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3624|回復: 6

一則舊聞:許冠文2005鬼馬棟篤笑

許冠文拍攝喜劇手到拿來已是眾所周知,原來做「棟篤笑」一樣妙語如珠。《許冠文鬼馬talk show 2005》一連兩場於2005年4月30日及5月1日在香港紅磡體育館舉行,首次四面舞臺齊開,13000觀眾坐無虛席!talk show內容以香港情懷為主線,嬉笑怒駡論盡時事新聞、人生百態、兩性關係,香港人的滿腔憤怒或是無可奈何,都在許冠文的如珠妙語中化為笑聲。萬勿錯過! 當晚節目由許冠文親兄弟許冠英揭開序幕,之後許冠文以誇張造型出場,背上插滿巨型羽毛,獨挑大樑講足兩小時。許冠文花了多月時間籌備,絞盡腦汁以政壇及娛樂圈中人為話題,本來還涉及董建華,但當董建華辭任特區首長後許冠文便立即取消有關內容,以免talk show顯得過時。不少名人也冒著被許冠文就地取材作為話題的風險前來捧場,最小的弟弟許冠傑則沒有上臺,許冠文曾笑言怕被他搶了風頭。 em2:

Re:一則舊聞:許冠文2005鬼馬棟篤笑

呢套碟嘅限量珍藏版仲更加正啊!包括咗1cd+2dvd,dvd1:纯系talkshow晚会嘅内容;dvd2:拍摄花絮及访问片段;cd:许冠文嘅精华真情对白。而普通版就只有上述dvd1嗰部分嘅内容。 michael hui认真犀利,就凭自己一个人,一支咪,穿梭香港30年,道尽社会人生百态......面对13000观众、四面台,一个人讲足120分钟!------此乃香港红馆历史上之首次!!

哈哈,我都係一邊睇一邊笑,不知不覺就過了兩個鈡頭...真服佢,乜都諗得到講...

是很好笑的笑话,我都能听懂(无字幕的), 我唯一不懂的是:棟篤笑是什么意思? 后来林海峰也开了8场的是旦发花颠,就一点也不好笑

林海峰喺电台小打小闹还可以,上大场面就差啲。 曾有人指许米高搞笑手法过时,谁知只系显露自己嘅浅薄,因为佢哋听唔明米高所讲嘅嘢。

佛山霍先生在2006-5-11 12:51:10說道:[br]林海峰喺电台小打小闹还可以,上大场面就差啲。 曾有人指许米高搞笑手法过时,谁知只系显露自己嘅浅薄,因为佢哋听唔明米高所讲嘅嘢。
最令我哭笑不得嘅系,有个内地嘅20出头嘅女仔,佢听得懂粤语,但其买咗许冠文呢张talkshow嘅dvd睇完之后,话佢完全唔觉得有乜咁好笑。仲举例问人:点解许冠文提到卢少兰讲嗰句话时会令到啲观众会哄堂大笑?香港“领汇”事件系乜?卢少兰又系边个? 可见,睇许冠文呢张dvd嘅人,如果对香港嘅历史、政治、文化等等背景完全唔了解嘅话,睇怕佢都几难笑得出。

粤语栋笃笑,只有许冠文同黄子华嘅我觉得好。此外,林海峰同詹瑞文都讲过栋笃笑,不过同前两位宗师差咗几皮。 所谓“栋笃笑”,其实即系指“栋住(即系站着)”喺度讲笑话。