QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2797|回復: 8

[問音問字]

我在《广州话本字考》看到:
【片妾】sip˧
  塞进去,擫([ie˥]北京话)入(薄而小之物):将报纸由门罅[la˧]~咗入去(把报纸从门缝塞了进去)|将书~咗落柜桶(把书塞进了抽屉)|将对袜~入床板底(把袜子塞进铺板底下)。
  《广韵》帖韵,~,苏协切,「~牒,小楔」。《集韵》又作楪,义同。

我的白话母语中,有thep3 -> sep3,怀疑就是上面的这个字;另有at1字,硬塞的意思,不知是哪个字。从上面我还知道了平时用的lung1laa3应该写做:窿罅。

有磚家話「at1」 係「按」或「遏」。

塞窿攝罅 

将报纸由门罅[la˧]~咗入去(把报纸从门缝塞 了進去)『攝了進去』

其实我觉得「楔」就係sip,「楔」本身可以作动词,词组就有「楔进」、「楔入」。无必要用到咁复杂嘅「片妾」。加之「片妾」就係「楔」,既然而今打唔出「片妾」,用「楔」来代替都好合理。
原文如此,我只是照录。
也许这个字书面不常写,所以没有较固定的字?
原帖由 neolite 於 2009-10-27 18:10 發表 其实我觉得「楔」就係sip,「楔」本身可以作动词,词组就有「楔进」、「楔入」。无必要用到咁复杂嘅「片妾」。加之「片妾」就係「楔」,既然而今打唔出「片妾」,用「楔」来代替都好合理。 ...

我都認同你,但系呢個字嘅音系 sit3  ,「片妾」嘅音系 sip3 。

容易受到字典佬同韻書佬【「片妾」位】攻擊。

所以要搵 it 變讀 成 ip 嘅實例嚟做佐證。

【片妾】

【廣韻】蘇協切【集韻】悉協切,音

敢問而今「燮」點讀呢?一般文讀sit,異讀sip。證明不單止sit可以变成sip,而已兩者重可以共存!爾個就係最好嘅佐證。

所以「楔」無論音定係義都符合要求!