QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7102|回復: 14

「龕堂」,「骨灰龕」……查字典得ham1呢個音,但呢幾日啲新聞開口埋口都係am1、ngam1。
可能,am1、ngam1其實係一種懶音啩。骨灰ham1一個唔留神聽成骨灰ngam1,然後就一路錯讀落去嘞ngam1、am1~~~~
未必係懶音,字典出示嘅可能係舊音韻,對比下而家讀嘅音,就會知道係聲母冇咗,粵語向有聲母脫落嘅「前科」,此可能係聲母脫落。
原帖由 紫凤凰 於 2009-10-23 10:19 發表 未必係懶音,字典出示嘅可能係舊音韻,對比下而家讀嘅音,就會知道係聲母冇咗,粵語向有聲母脫落嘅「前科」,此可能係聲母脫落。

佢查嘅現代字典,查嘅音應該就係現代讀音。至于「聲母脫落」,其實就係懶音嘅一種具體表現,不過係懶音成「既定事實」之後,專家們安個名叫佢做「聲母脫落」,當成係一種語言現象嗟。懶音本身就係一種語言現象。

懶音係指人語音不正,唸錯音韻,但係「聲母脫落」係屬於語言發展嘅正常現象,噉你唔通話入聲消失係漢語懶音,語言係發展變化嘅。

而而家人們一般所謂懶音係指人零聲母同鼻音聲母冇分清噉解,由於香港有一半並非原來以粵語為母語嘅人士,所以導致類似問題。另一個原因就係當年西關音曾經為廣州話標準音,而廣州話又係粵語標準音,而西關音由於地近南海,所以造成一種特殊嘅音韻。例如n/l不分,ng聲母同零聲母不分。

粵語除咗聲母脫落,重有韻母脫落,元音高化等發展現象。而爾啲現象可能並唔係粵語所獨有。例如入聲消失亦非普通話專利,典型嘅例子如「告」,原來只有入聲字,而如今粵語除咗喺忠告時有用到「告」原音外,其他時候都用gou,如「告訴」,或者「告到你甩褲」。

人哋都冇講明係咩字典,你就咁快下判斷?!
原帖由 紫凤凰 於 2009-10-23 23:34 發表 懶音係指人語音不正,唸錯音韻,但係「聲母脫落」係屬於語言發展嘅正常現象,噉你唔通話入聲消失係漢語懶音,語言係發展變化嘅。   而而家人們一般所謂懶音係指人零聲母同鼻音聲母冇分清噉解,由於香港有一半並非原來以粵 ...

哈哈,究竟係語言現象定係懶音,從未有明確定義分開。

反正我知道,古人所謂聲母脫落,亦都係「未按正確讀音」所致,否則,音由人發出,如果個個讀音正確,豈有「聲母脫落」之說,難不成那天天光,眾人都突然決定不要這個聲母,造成「聲母脫落」?

又例如入聲消失,語言現象,歸根到底咪又係某啲人發唔準入聲,用其它語音誤打誤撞所致?

今日粵語之懶音,如果任其發展落去,好多好多年以後,未必後代不將其亦當作一種語言現象。

人哋都冇講明係咩字典,你就咁快下判斷?!

佢都冇話查「古字典」,推斷佢查嘅係現代字典,人之常情吧,畢竟我哋係現代人。而且,我查過「審音配字」,確系讀ham1,現代讀音啊??
算,你都重係死牛一面頸。噉我都費事對牛彈琴。
原帖由 紫凤凰 於 2009-10-24 11:14 發表 算,你都重係死牛一面頸。噉我都費事對牛彈琴。

你隨意出口傷人???

你唔好話畀我聽你連「死牛一面頸」爾個粵語俗語都未聽過。

「對牛彈琴」爾個成語你唔係唔識嘛?!

原帖由 紫凤凰 於 2009-10-24 22:50 發表 你唔好話畀我聽你連「死牛一面頸」爾個粵語俗語都未聽過。   「對牛彈琴」爾個成語你唔係唔識嘛?!

噉係吖嘛,呢啲叫討論吖嘛,又唔係唔講得嘅,你唔贊成我噉講你咪講點解囉,何必講呢啲嘢
反正講落去都係你都唔會認同我嘅說法,噉乾脆唔講。而且政治見解上你一向都係中間偏右,同我嘅中間偏左唔同。
原帖由 紫凤凰 於 2009-10-24 22:59 發表 反正講落去都係你都唔會認同我嘅說法,噉乾脆唔講。而且政治見解上你一向都係中間偏右,同我嘅中間偏左唔同。

錯!!我係啱啱好中間,真係一啲都冇偏,測試過就係噉樣喇,連我都估唔到我可以咁不偏不倚咖。唔好以為凡係支持民主嘅都係偏右至得咖~~

更何況,呢道只談語言,不談政治。
你係咪中間我唔知,我只知道你啲言論同嗰啲「菁英」差唔多。

原帖由 紫凤凰 於 2009-10-25 21:34 發表 你係咪中間我唔知,我只知道你啲言論同嗰啲「菁英」差唔多。

哈??边方面啊?唔通你系指我支持民主,认同西方民主呢方面?