QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2975|回復: 14

[感情人生] 「搶包山」究竟係邊度嘅習俗?

呢幾日我有幸都去咗「屎」臺做嘢,其目的就係搞【黃埔區楊桃狂歡節】,喺長洲島舉行嘅,相信今日或者聽日應該有新聞嘎啦,嗰個司儀話長洲楊桃狂歡節準備搞「搶包山」嘅比賽,有一萬文獎金,我覺得好奇啦,「搶包山」唔係香港嘅習俗咩?點解廣州都有嘅,究竟邊個先正宗吖?個傳統又係點嚟嘅?
你喺電視臺做??

搶孤

閩南民系一種廟會活動。福建台灣部分地區以及香港閩南民系中元節的普渡後,會將祭祀的供品提供民眾搶奪,稱為「搶孤」,其中一種較為人熟悉的是搶包山

一種說法是為了與孤魂野鬼搶奪祭品,另一種說法是為了嚇退流連忘返的鬼魂。台灣最負盛名的「搶孤」是宜蘭頭城屏東恆春的搶孤活動。

搶孤是先搭設數十公尺高的「孤棚」,上層再搭「孤棧」,並在上頭擺放供品以及旗幟,而棚柱上塗滿牛油,想要憑己力爬上孤棚並不容易,往年常有意外發生,因此在朝時期劉銘傳曾經下令禁止搶孤活動。[來源請求]現代的搶孤活動則有增加許多安全措施,例如下方之防墜網、登上孤棧時需鈎扣安全繩等。

1991年,宜蘭頭城恢復舉辦搶孤,並且改善了活動搶奪的方式。以往為了賬濟貧苦亡徒爭搶祭品的掠奪活動 變成了目前具有競賽性的民俗活動,能夠首先取得棧頂的「順風旗」就算奪標。而民間相信搶得順風旗的人,可以獲得神鬼的庇護。

原帖由 xiss 於 2009-10-22 22:01 發表 你喺電視臺做??

YES,今日今日關注有講到

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-22 23:07 發表 YES,今日今日關注有講到

哇,你唔係大學生咩??點解無端端變咗電視臺嘅??
有样香港肯定无,就系中山醉龙舞,乃中山同澳门独有

原帖由 xiss 於 2009-10-22 23:19 發表 哇,你唔係大學生咩??點解無端端變咗電視臺嘅??

熟人介紹去做吖嘛

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-23 08:51 發表 熟人介紹去做吖嘛

你人又靚仔,又去埋電視臺做,十足大好青年啦。以後發達記得照顧小弟啊
返工返到攰为两餐晏仔」,临工嗟,而家做完就等下一次先有得做啦
原帖由 紮那魯剛多 於 2009-10-23 17:02 發表 「返工返到攰为两餐晏仔」,临工嗟,而家做完就等下一次先有得做啦

電視臺記者都有「臨工」??

原帖由 人革联 於 2009-10-23 12:16 AM 發表 有样香港肯定无,就系中山醉龙舞,乃中山同澳门独有

南海有舞火龍,唔知係咪一樣嘢。。。

060505064ta_3.jpg 080512161ta_3.jpg 好唔同,中山既习俗同广州片区既习俗有好多唔同。可能系受闽南习俗影响

中山醉龙

58121204814987328.jpg 1147680502_48_6.jpg

澳门醉龙

加多张中山的,醉龙舞起源于中山石岐长洲

原帖由 xiss 於 2009-10-23 17:05 發表 電視臺記者都有「臨工」??

係吖,好出奇咩?