QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4151|回復: 24

[南派功夫] 跆拳道的脚!好cool!好劲!

我觉得,跆拳道既脚,真很好cool,特别系在空中连踢几块板果种,真系又有型,又cool啊!不过,他地既弹跳力真系唔野少呀!

Re:跆拳道的脚!好cool!好劲!

我覺得呢個係跆拳近年咁受歡迎既原因... 因為d腳法幾型...

哈哈,系啊!有同感啊!我都几想学。不过,好像流派不同。唔知道会唔会有问题。

就系因为型,所以多人学,但系实用性依然有所欠缺跆拳道应该考虑加入更多实用性嘅内容

我觉得,脚快,就够啦。师傅不是说过吗?出手不见手,神仙都难走咩?

脚始终都係重心既中心,而且脚变化点都唔会快得过只手,如果只脚唔係特别长我就觉得无必要练跆拳了,得個好睇,两三年就罗黑带,世界上有d功夫禁易练得成? em8:

跆拳雖然唔係最實用既武術...但都算多實戰情況.. 好多學中國武術既...剩係學某個流派既拳套...一套又一套....只重其形... 學左...又唔係似學左跳隻舞咁...絕對唔實用個喎... 仲有上左黑带都唔代表高手... 黑带只係進入另一個階段既訓練...無止境的 至於而家跆拳升得太快...我都唔係幾贊同... 我地以前差唔多10年先有條黑带...真係時間浸出黎的... 而家...某d 館為左收入...為左多人學...亂咁升...哎... 不過咁係無意義既...一張證書一條黑带唔代表咩野...

各家有各家噶长处噶,我地只要取长补短将有用噶野纳为己用就ok啦

老实讲,跆拳真系好差,踢法五够泰拳猛,拳法五够拳击快,一般学员上身保护五够,好易中高踢。下盘又五稳,一撞就跌。都系商业化同为左比赛罗分的影响。

都唔可以太绝对嘅,虽然跆拳道某啲方面有局限性,但系好难讲话边种功夫好,边种功夫唔好。 一个跆拳道几段,点都好打过一个刚学完小念头嘅咏春新仔。

黑色恶猫在2004-10-06 20:07:00说道:[br]老实讲,跆拳真系好差,踢法五够泰拳猛,拳法五够拳击快,一般学员上身保护五够,好易中高踢。下盘又五稳,一撞就跌。都系商业化同为左比赛罗分的影响。
呢個時代...試問邊種武術唔商業化呢? 泰拳..拳擊既原意更加商業化啦...職業拳手搵命去搏...為左咩姐?? 而家大陸都有不少所謂宗師都係收你幾百蚊...教識你個套拳法就算... 仲有而家好多武術都唔同以前... 會唔會學以前個d 扎個馬要你幾年先??? 跆拳雖然比前身既花郎道無咁實用...但有弊亦有利.....運動化左更加適合更多人學... 起碼叫比泰拳個d 安全...而又達到武術既目的...修德強身...能自衛... 踢法五够泰拳猛,拳法五够拳击快...膝撞個d 腳法跆拳搏擊方面真係無...唔夠猛...至於出拳...功夫都係練出黎..方法岩...睇返每個人肯唔肯花時間...我唔認為跆拳拳慢...

其实我都觉得慢吾慢噶问题都系睇过人噶啫,不过对比起咏春,跆拳噶出拳轨迹真系长左d咯.如果同等水平同时出拳噶话,咏春拳噶子午捶应该会快小小.

五慢,不过你出一拳的时间,我都已经打到三四拳罗

我始終覺得...跆拳出拳方法無錯... 但正如跆拳原意都3分手7分腳... 而家亦好少人去花太多時間去練出拳....... 我地都有類似"痴手"既訓練...我d 師兄出拳都好快..至於你講你地出3.4拳我地先出一拳...我就真係好難去比較到... 我一向好尊重中國武術...我師傅都會教詠春...但礙於形態上...我師傅都係叫我唔好練詠春...(個人問題...并無說詠春不好) 而我一直無話詠春出拳一定快唔過跆拳...其實佢練"痴手"多...自然反應快... 但我覺得...一種好既武術唔係要貶低左其他既先叫好.... 有麝自然香... 學武之人真係唔好過份狂妄 不過我以我所知大陸無itf...可能你地對跆拳既認知都係對wtf...而wtf 係走左運動化既路...唔夠itf 實用..我到過某大陸跆拳道館睇過...師資一般...亦只是教型不教意...真係好運動既運動...都幾悲哀 況且...我認為可能太多人都係浮光掠影咁睇跆拳道...未必深入了解過...

人各有志,各人喜欢学乜各人钟意。但系如果系学的野系五好用的学来做乜,不如打波仲好啦。如果五系文革,武术使搞成甘,现时d武术队给外国人的印象就系中国式体操,现时跆拳给人的都系一样,因为武术的本意就系强身同防身。

我由此至終都無講跆拳最勁最實用... 跆拳係有不足之處... 好靠自己去分辨去領會... 所以我真係好贊成--> 各家有各家噶长处噶,我地只要取长补短将有用噶野纳为己用就ok啦

我都同意取长补短,当年我偶像李小龙就系同时学过咏春同跆拳道嘅,所以佢咁好打,出脚又型。

喂 你五知就五好乱吹啦,李小龙学咏春之前系跟距老豆李海泉学太极拳先的,后来再系中学学拳击同跟叶问学咏春的,距的高踢是系usa跟罗礼士学的,罗礼士系空手道的。短棍同双节棍系同依鲁山度学的。

嗌还嗌,记住唔好人生攻击吖,伤感情就唔好啦!~ em6: 其实一种拳术好唔好打喺环境做成嘅姐,响战争时期,d农民罗住锄头都好好打架,和平时期d人无噤嘅心思去谂点样逆境求存,再好打嘅拳术都会慢慢退化,唔喺又点会有乱世出英雄依句话呢?~ em6:

俾我就真係唔會妄下結論李小龍無學過跆拳道... 因為始終又唔係佢本人... 而家我地有跡可尋既係網上或書既資料...佢地話李小龍有學過跆拳... 如果話好多網頁既資料都係唔正確既...咁都無得講既...未必絕對準嫁嘛 不過以邏輯去諗一下...李小龍係一個集百家武術而成既武術家...佢閱書無數...又學過好多唔同武術...取其精粹... 無理由跆拳既腳法咁一文不值....令佢不屑去學呀嘛?