QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3973|回復: 7

[問音問字] 麦兜响当当里面麦太嘅「频nan4鸡」

频nan4鸡,百度一下,只发现有写「频能」,但明显吴君如嘅发音系「nan4」而唔系「nang4」,而且讲得好慢,好清楚,再讲凭吴嘅水平,相信唔会发懒音。

nan4 喺《广州话正音字典》里面根本冇呢个发音,特此请教各位高人。

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=17448

讀pan4 lan4,呢度有人問過。

「频仍」转音?
之前蘇far蘇good講過,字幕係寫「頻驎」,意思係周圍走好忙碌噉解
pan4lan4鸡?是不是指用很短的时间做出来的鸡?
经常见到n变l(懒音),l变n的很少见(粒)。

原帖由 对一华 於 2009-10-8 00:20 發表 pan4lan4鸡?是不是指用很短的时间做出来的鸡?经常见到n变l(懒音),l变n的很少见(粒)。

至于呢种鸡系乜意思其实唔重要,我关心嘅系  pan4nan4(或者系pan4lan4)呢个词,因为我确实未听过,估计要老广州先知道。

吴君如嘅发音好明显系「pan4nan4」,而且系好似专登想话畀大家知系读nan4噉,不过之前嗰句「卧虎藏龙」嘅卧,就发懒音了,我查过字典,应该系ngo6.

楼上讲得有道理,l发成n确实少见,不过小弟有时矫枉过正,都会犯呢个错误嘅。

原帖由 Lucciora 於 2009-10-7 22:08 發表 之前蘇far蘇good講過,字幕係寫「頻驎」,意思係周圍走好忙碌噉解

蘇good那一集,蘇絲黃寫「頻驎」,但廣州那位廚師是寫「頻」。

原帖由 coolcgt 於 2009-10-8 01:20 發表   至于呢种鸡系乜意思其实唔重要,我关心嘅系  pan4nan4(或者系pan4lan4)呢个词,因为我确实未听过,估计要老广州先知道。 吴君如嘅发音好明显系「pan4nan4」,而且系好似专登想话畀大家知系读nan4噉,不过之前嗰句 ...

至于呢种鸡系乜意思其实好重要,如果意思对得上,才可以确定是哪个词。