QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7913|回復: 6

[輸入法] 有冇人有輕鬆粵語輸入法嘅粵拼/漢字對照表?

如題
我突然有興趣想試下喺Linux嘅gcin輸入法加埋粵拼詞匯輸入
而家嘅gcin粵拼輸入法只能輸入單字, 揀字會嘥咗好多時間

意义唔大

佢为咗保证含多音字嘅词有一个正确嘅读音,生成咗好多错误嘅冗余读音。

canime.Txt.zip

899.72 KB, 下載次數: 241

多音字問題一直搵唔到有效嘅解決辦法,即使幾日後發佈嘅3.0詞庫都存在大量嘅冗餘錯詞,需要花費大量人力去手動處理。當然,自己寫程序處理可以減少人力消耗,方法我都諗好,不過冇時間去實現,有興趣嘅朋友可以聯繫我。

確是個惱人的問題

各位,佛振也在寫輸入法 ZIME,是一款可配置輸入方案的泛用拼音輸入平臺,支持智能整句輸入,基於Linux操作系統(樓上朋友若配備了IBus可以一試)。
我使用粵拼做測試方案的時候也有多音字的困擾(自動生成的詞庫)。佛振採取的唯一辦法是在單字表中給多音字的罕用讀音加上標記,教它生成詞庫時不參與造詞。不過還是需要不少人工勞動。佛振不講粵語,勉強能打出字,但不只如何才是正確的說法,所以也做不來此事。
佛振料想各大方言中要數粵方言研究的氣氛最好,也是最有希望率先實現優秀方言輸入法的。期待準確的粵音詞庫早日問世。

這是拙作「中州韻輸入平臺」,有Linux和網頁版。本想抽時間在本論壇介紹給大家,因為正值大比,可能要延遲數日,望諸位多多指教。
http://zime.googlecode.com/

有冇人有輕鬆粵語輸入法嘅粵拼/漢字對照表?

----------------

我都好想愛, 

舊陣時嘅'86五筆',為咗推廣,都有'五筆字典'呢部書買,  (例:  "受" 字 ,五筆 = epc/epcu,拆成XXX(打唔出字根),

後尾, 自己用 記事簿 打開"%windir%/system32/wbx.mb"文件,自己攞哂5000+字嘅舊版GB五筆,

粵拼輸入法嘅 " EasyCan.bin"就無辦法攞出嚟, 用"Hedit/VBA"都好似無乜辦法,

本來亦都可以 照板煮糊, 再搞:

"%windir%/system32/CanIme.mb"  -----粵拼輸入法2.1 (GKJ字集??,,GB內碼?? BIG內碼??)

"%windir%/system32/Nqwbz.mb"  -----念青五筆86繁體(GBK2132字集,GB內碼)

"%windir%/system32/Nqwb86.mb"  -----念青五筆86簡體(GBK2132字集,GB內碼)

之不過,而家暫時無乜心機做,

期待有人有呢個"輕鬆粵語輸入法嘅粵拼/漢字對照表",費時自己麻煩, temp001.JPG

附件

canime.Txt.zip (899.72 KB)

2009-10-1 17:03, 下載次數: 7

---------------------

睇到喇,唔該,

自己再上傳TXT文件,供愛好者使用,

目錄:

2006-02-07  23:13           236,371 -----(来于MB字词文件)WBX五笔(再编辑)(來源-winME五筆).txt
2006-02-08  22:00           370,039 -----060209最终词组全集(已序去复)(來源-收集).txt
1995-12-21  15:46             2,493 -----COUNTRY(英文城市名列表)(來源-金山舊版詞霸).TXT
2000-06-08  17:00           110,421 -----GBK(中文Win95 GBK 代码集字符定义表)(來源-w95或w98文件).TXT
2006-02-08  16:55           369,990 -----tempOut词组全集(已序去复再序)(來源-收集).txt

1996-12-05  18:01            62,617 -----WBX(输入法全字集_旧五笔5000字)(來源-wbx.ime).TXT
               6 个文件      1,151,931 字节

100110本人收集之字詞.rar

484.44 KB, 下載次數: 188