QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3976|回復: 12

[八卦時聞籮] 香港青少年國民身份認同薄弱!

24-9-2009

香港《東方日報》

青少年國民身份認同薄弱

【本報訊】政府近年着重推動國民教育,但青少年對國民身份認同仍然薄弱。一項調查顯示,近七成受訪中學生認為十月一日並非重要日子,不足四成稱關心內地新聞。有社工認為,政府大灑金錢舉行的國民教育活動均流於表面,對青少年國民身份認同未能有太大改善,建議政府應增加有關內地的課程,從小灌輸國民意識。

學友社及荷里活廣場聯合進行的「香港中學生國民認同調查」,共訪問了六百多名十二至十八歲中學生,發現只有四成多受訪者認為十.一對他們有意義,六成七指十.一並非重要日子,僅三成六稱關心內地新聞,五成四表示愛中國,遠低於愛香港的八成七。

學友社統籌主任余慧建議,當局在小學及中學教育開始灌輸有關內地的知識或增加更多體察民情的交流團。

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090924/00176_030.html
      係好事~~~

係呀,所以我喺個題目度加過Icon26!!!

& 唔知大家估計粵方面の青少年又点呢??

國民身份認同不足,證明呢個地區嘅人尚未具備足夠成熟嘅現代公民意識,證明香港人重未成為成熟嘅現代公民。

迟多几年,海"合"对面果D哥哥仔姐姐仔都费事识你大6系米奇喇.

当年一X二Y,个目标指向TW,晨早就话呢个阳谋会破产.

都係唔妥某「檔」案啫……

原帖由 xiss 於 2009-9-26 14:37 發表 國民身份認同不足,證明呢個地區嘅人尚未具備足夠成熟嘅現代公民意識,證明香港人重未成為成熟嘅現代公民。

唔認同中国 =/= 唔認同香港国/香港共和国!!!

加入國情教育同愛國主義教育,good idea。

系一个好消息!

希望香港青年唔好俾中央洗脑成功啊!

原帖由 Ψ丹尼王子 於 2009-9-26 19:03 發表   唔認同中国 =/= 唔認同香港国/香港共和国!!!

个人觉得,香港人冇能力冇智慧形成一个独立国家意识,因此「香港共和国」本身就系一个伪命题。

原帖由 紫凤凰 於 2009-9-26 20:19 發表 加入國情教育同愛國主義教育,good idea。

冇用o架,通常都係反効果収場!!!

原帖由 xiss 於 2009-9-27 21:06 發表 个人觉得,香港人冇能力冇智慧形成一个独立国家意识,因此「香港共和国」本身就系一个伪命题。

唔好忘記仲有個細過香港の新加坡当年都係脫離馬来西亞独立咗!!!