QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11599|回復: 7

[問音問字] 哀求的「ngai1」字點寫?

「ngai1人」嘅「ngai」字
「o偽」?「囈」?定係點寫?

用個   哀  就搞掂,唔使搞咁多嘢。

不過聲調唔系平聲,系高降

ngai就係哀囉,你恁下「来」loi点变成「黎」lai就知道,ngai就係ngoi啦
原帖由 neolite 於 2009-9-19 22:23 發表 ngai就係哀囉,你恁下「来」loi点变成「黎」lai就知道,ngai就係ngoi啦
「哀」係零聲母,勿係[ng]聲母。
樓上所言甚是,不過零聲母疑母(ng)嘅關係好密切,所以就算「哀」係零聲母,都唔妨礙「哀」變讀成(ng)ai。都係因爲粵語無系統嘅教育,所以單憑口語聽力,係好難保證粵語規範。所以粵語都比較多嘅音轉問題,難免令到一部分人鍾意用「同音字」代替正字。
原帖由 neolite 於 2009-9-21 09:11 發表 樓上所言甚是,不過零聲母同疑母(ng)嘅關係好密切,所以就算「哀」係零聲母,都唔妨礙「哀」變讀成(ng)ai。都係因爲粵語無系統嘅教育,所以單憑口語聽力,係好難保證粵語規範。所以粵語都比較多嘅音轉問題,難免令到一部分人鍾意用「 ...
四邑話亦有「ngai」該箇詞彙,但係向四邑話瓦頭零聲母同[ng]聲母係涇渭分明、不容混淆箇,所以我認爲還係應該另覓他字較爲合適。

原帖由 小狼 於 2009-9-19 15:26 發表 「ngai1人」嘅「ngai」字「o偽」?「囈」?定係點寫?

人怕囈,米怕篩。

首先,端正態度,究竟係求字定求音。求音,直接ngai,或者「囈」代替,ok。

但我認爲「哀」已經表達到ngai嘅意思,再加之oi可以變成ai,反正都係變了,前面加上疑母ng有咩所謂?

讀音嘅也,好主觀。好似,你話「」點可以表示「」嘅意思,「新婦」點會讀成「心(新)抱」,「而今」點會讀「而家」等。所以,我就話「音」唔係萬能嘅,「音」成日可以變,每個地方都有每個地方嘅方言每個朝代有每個朝代嘅官話但字義基本無點變

所以如果追求讀音嘅,大可以仿照韓日,要麽,全盤否定,自立門戶;要麽,只保留一部分,訓讀分區。