QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4311|回復: 20

[趣事趣物] 转:中华文明探源工程初步结果----DNA数据

据中华文明探源工程初步结果----DNA数据

北吴(包括苏南、上海、杭州湾两岸)人父系:汉血统65%,苗瑶族O3d血统10%,棕色人种C血统5%,越人O1血统20%; 
北吴人母系:越人50%,棕色人种5%,苗瑶族20%,汉人25%。 
南吴(不包括苏南、上海、杭州湾两岸)人父系:汉血统40%,苗瑶族(主要是畲族)O3d血统10%,棕色人种C血统10%,越人O1血统40%; 
南吴人母系:越人60%,棕色人种10%,苗瑶族10%,汉人20%。 
广东省广府人父系:越人O1血统40%,秦汉汉族血统10%,宋朝汉族血统50%; 
广府人母系:越人血统80%,汉族血统20%。 
闽南人父系:陈元光系汉族40%,其他汉族10%, 
越人O1血统40%,棕色人种C血统10%; 
闽南人母系:越人60%,棕色人种20%,汉人20%。 
闽北人父系:王审之系汉族50%,苗瑶族(主要指畲族)O3d血统10%,越人O1血统30%,棕色人种CD血统10%; 
闽北人母系:越人50%,棕色人种10%,苗瑶族10%,汉人30%。 
客家人父系:秦汉汉族10%,宋朝汉族30%,苗瑶族(主要指畲族)O3d血统30%,越人O1血统10%,棕色人种C血统10%; 
客家人母系:越人30%,棕色人种10%,苗瑶族30%,汉人30%。 
湘人(不包括西北部操官话的地区和东部操赣语的地区)父系:赣人(剔除里面的汉血统成分)血统15%,赣人汉血统15%,其他汉血统30%,苗瑶族O3d血统30%,棕色人种C血统10%; 
湘人(不包括西北部操官话的地区和东部操赣语的地区)母系:越人10%,棕色人种10%,苗瑶族50%,汉人30%。 
赣人父系:汉血统50%,苗瑶族O3d血统20%,棕色人种C血统10%,越人O1血统20%; 
赣人母系:越人30%,棕色人种10%,苗瑶族20%,汉人40%。 
江淮人父系:汉血统70%,苗瑶族O3d血统10%,棕色人种C血统5%,越人O1血统15%; 
江淮人母系:越人30%,棕色人种5%,苗瑶族25%,汉人40%。 
西南人(云南、贵州、广西北部、湖南西北部、湖北西部)父系:赣人(剔除里面的汉血统成分)血统10%,赣人汉血统10%,其他汉血统50%,苗瑶族O3d血统10%,棕色人种C血统10%,藏缅O3/D人血统10%; 
西南人母系:藏缅人(主要在四川)20%,棕色人种10%,苗瑶族(主要在湖北)30%,汉人40%。 
中原官话区西部父系:汉血统90%,阿尔泰P血统5%,棕色人种CD血统5%; 
中原官话区东部父系:汉血统90%,阿尔泰P血统1%,阿尔泰突变之印第安Q血统1%,棕色人种CD血统5%,越人血统3%; 
兰银官话区:汉血统85%,阿尔泰P血统10%,棕色人种CD血统5%; 
秦晋方言区父系:汉血统85%,阿尔泰P血统10%,棕色人种CD血统5%; 
北方官话区之冀鲁官话区:汉血统85%,阿尔泰P血统5%,阿尔泰突变之印第安Q血统2%,棕色人种CD血统3%; 
北方官话区之北京-东北官话区:汉血统80%,阿尔泰P血统10%,阿尔泰突变之印第安Q血统3%,棕色人种CD血统3%,越人O1血统4%; 
北方官话区之胶辽官话区:汉血统80%,阿尔泰P血统10%,阿尔泰突变之印第安Q血统3%,棕色人种CD血统1%,越人O1血统6%。 
藏族父系:棕色人种D血统50%,汉血统炎帝系O3/O3e血统50%; 
藏族母系:棕色人种ag/axg血统10%,汉血统炎帝系血统90%; 
羌族父系:棕色人种D血统20%,汉血统炎帝系O3/O3e血统80%; 
羌族母系:棕色人种ag/axg血统0%,汉血统炎帝系血统100%; 
氐族父系:棕色人种D血统100%,汉血统炎帝系O3/O3e血统0%; 
氐族母系:棕色人种ag/axg血统10%,汉血统炎帝系血统90%; 
新疆蒙古人(西蒙古)父系:阿尔泰P血统60%,雅利安血统10%,汉族血统10%,棕色人种C血统20%; 
新疆蒙古人(西蒙古)母系:阿尔泰血统60%,雅利安血统10%,汉族血统10%,棕色人种血统20%; 
东蒙古父系:阿尔泰P血统45%,雅利安血统5%,汉族血统40%,棕色人种C血统10%; 
东蒙古母系:阿尔泰ab3st血统60%,雅利安fb1b3血统0%,汉族血统30%,棕色人种ag/axg血统10%; 
满族(扣除祖先是汉军旗的人)父系:阿尔泰P血统40%,雅利安血统0%,汉族血统40%,棕色人种C血统10%,越人O1血统10%; 

满族(扣除祖先是汉军旗的人)母系:阿尔泰ab3st血统40%,雅利安fb1b3血统0%,汉族血统40%,棕色人种ag/axg血统10%,越人血统10%; 
北朝鲜父系:阿尔泰P血统30%,雅利安血统0%,汉族血统50%,棕色人种C血统10%,越人O1血统10%; 
北朝鲜母系:阿尔泰ab3st血统50%,雅利安fb1b3血统0%,汉族血统20%,棕色人种ag/axg血统15%,越人血统15%; 
南韩父系:阿尔泰P血统30%,雅利安血统0%,汉族血统40%,棕色人种C血统10%,越人O1血
http://tieba.baidu.com/f?kz=163958395

呢啲數據有咩用?就算我哋係南蠻血統,但而家漢族文化邊個保留得最正宗先,大清一直稱自己係天朝大國,但係佢嘅徒弟日本就以「文明對抗野蠻」為口號打咗日清戰爭「甲午戰爭

保留、继承并发展汉文化程度最高的,应该系日本人,而唔系我地粤人。

清点会乐意保留汉文化呢,车!

原帖由 柳寻风 於 2009-9-5 20:18 發表 保留、继承并发展汉文化程度最高的,应该系日本人,而唔系我地粤人。     清点会乐意保留汉文化呢,车!

我話國內,冇話世界 我以世界之日本比喻中國之嶺南

但系,我系想话,保留、傳承和發展汉文化嘅,未必就系(血統意義上嘅)漢人。

原帖由 柳寻风 於 2009-9-5 21:07 發表 但系,我系想话,保留、傳承和發展汉文化嘅,未必就系(血統意義上嘅)漢人。

我嘅意思就係咁

藏族捞种个样0甘捞,我打死都唔信佢有50%棕色人种基因0甘多!!!!!!!
換言之,粵人冇任何理由要求獨立。
秦汉汉族血统10%,宋朝汉族血统50%请问系点样测出嚟?秦朝汉族?秦朝汉族血统和宋朝不同?觉得依篇文章唔多信得过!我哋粤人点讲都好,同嗰啲中猿汉人始终唔系同一种人!
原帖由 华广 於 2009-9-6 01:52 發表 秦汉汉族血统10%,宋朝汉族血统50%请问系点样测出嚟?秦朝汉族?秦朝汉族血统和宋朝不同?觉得依篇文章唔多信得过!我哋粤人点讲都好,同嗰啲中猿汉人始终唔系同一种人! ...

何必呢,血緣呢啲嘢無法否認咖。
何必為咗自己嘅嗰種固執嘅「種族」思想,而搞到要質疑一切呢??

廣東人經過近5000年與漢族之融合,早已經同中國密不可分喇。可以話,假若當年冇同漢族嘅融合,今日嘅廣東必然係另一番景象。我哋今日能夠擁有嘅珍貴財產——粵語,就係中唐時期漢族嘅共同語演變而嚟嘅。可以話,今日嘅廣東,幾乎所有嘢,都有同漢族千絲萬縷嘅關系,永遠都冇辦法再割裂開。
哇,唔係嘛,三百年前嘅假嘢都重攞出來。

原帖由 xiss 於 2009-9-6 02:22 AM 發表 何必呢,血緣呢啲嘢無法否認咖。
何必為咗自己嘅嗰種固執嘅「種族」思想,而搞到要質疑一切呢??

廣東人經過近5000年與漢族之融合,早已經同中國密不可分喇。可以話,假若當年冇同漢族嘅融合,今日嘅廣東必然係另一番景象。我哋今日能夠擁有嘅珍貴財產——粵語,就係中唐時期漢族嘅共同語演變而嚟嘅。可以話,今日嘅廣東,幾乎所有嘢,都有同漢族千絲萬縷嘅關系,永遠都冇辦法再割裂開。

唔係「冇辦法」分!而只係你自己 & 阿公唔想分啫!!

原帖由 xiss 於 2009-9-6 00:39 發表 換言之,粵人冇任何理由要求獨立。

jan kyun gou jyu zyu kyun。

zyu kyun gou jyu jan kyun

原帖由 紮那魯剛多 於 2009-9-5 20:12 發表 呢啲數據有咩用?就算我哋係南蠻血統,但而家漢族文化邊個保留得最正宗先,大清一直稱自己係天朝大國,但係佢嘅徒弟日本就以「文明對抗野蠻」為口號打咗日清戰爭「甲午戰爭」 ...

日本人其实早在明朝的时候就在心底已经看不起中原,当时就有大量的倭寇侵扰苏浙一带。

但他们当时仍然以明朝的制度为模仿对象,明朝闭关锁国,他们又跟着闭关锁国。

其实那些不是「棕色人种」

原帖由 人革联 於 2009-9-5 23:36 發表 藏族捞种个样0甘捞,我打死都唔信佢有50%棕色人种基因0甘多!!!!!!!

藏族人是因为世世代代生活在紫外线辐射强烈的高原地带,所以皮肤变黑。

藏族人、日本人 的父系遗传(Y染色体)都检测出相当多的「D系单倍群」(我以后会发帖解释「单倍群」的定义),并不等于他们是「棕色人种」,他们都是黄种人;而是话,他们的父系祖宗,属于老亚洲人,也就是最早到达东亚大陆并繁衍的远古人群。

后来这些「D系单倍群」的老亚洲人,被晚一步到达的「O系单倍群」新亚洲人驱逐并取代,向日本列岛和青藏高原溃逃。

上文所讲的一切,发生在石器时代。

而 中原人、东南亚人 的父系遗传,则检测出以「O系单倍群」为主。「O系单倍群」发源于东南亚,马拉半岛和苏门答腊岛一带,向北扩张。我们大多数都是新亚洲人的后裔。

有不同

原帖由 华广 於 2009-9-6 01:52 發表 秦汉汉族血统10%,宋朝汉族血统50%请问系点样测出嚟?秦朝汉族?秦朝汉族血统和宋朝不同?

其实岭南被秦朝侵略并征服的时候,真正秦军并不多,主要是来自其余被征服六国的 战俘、难民,秦皇嬴政担心他们留在原六国会造反,于是通过对外族的侵略征服战争,变相地将这些 战俘、难民 迁移到荒蛮之地。所以,这也是为什么,秦朝一倒台,南越国可以迅速而牢固地建立的原因。

春秋战国秦汉,加埋匈奴越濮,主要是亚洲黄种人之间的争霸;至于宋,因为自有唐一代以来的强烈胡化,加上之前又有南北朝时期,所以其实宋人的基因可能会带有比较多的西亚欧番人成分,「络腮胡」「卷波发」「钩鼻」「黄眼珠」出现的几率高了很多。
原帖由 柳寻风 於 2009-9-6 07:23 發表 jan kyun gou jyu zyu kyun。

tüt lei zü kün ge yan kün bat ho nang coeng gau

日本人最慕华噶时代系唐明二朝,所谓倭寇得三成日本人

如果当正自己系猫猫狗狗,不妨吹多D血统论

同宗兄弟如果父母系血统都雷同,我只能够话呢班人中意乱伦

血统就系因为无法否认所以我哋先要认清自己!

而且固执嘅种族思想中猿汉人比我哋厉害得多!至于话广府人能唔能够割舍对中猿汉人嘅关系就要睇我哋知道真相后各种唔同嘅唸法同观点啦!

不过粤语已经俾我哋嘅汉人逼得好犀利啦。几千年前广东人嘅语言慢慢俾汉人改变最后同化成一种语言!难道现在我哋嘅语言都要 俾北方嚟嘅汉人慢慢地改变到最后同化?点解以前广东人会慢慢俾人改变?就系因为我哋广东人认为自己系汉人同北方人系一样!