QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5322|回復: 8

[正字本字] 關于正字與造字

近排好多人講正字,我有感而發,我地粵文字嘅正字大多數都可以追索,而粵語造字起源于香港遍及廣東地區,大家有無諗過粵語造字會令我地粵語貌似脫離漢語,我個人認為粵語寫返正字比較好啲,但又唔同現今嘅中文,畢竟現今中文係自五四運動後以北方白話文為基礎,而我地粵語如果用返正字,以粵語保留嘅古漢語詞匯,反而覺得比現今白話文更正宗。但又有人認為粵語文字可以更好保留粵語嘅獨特發音,我個人認為祗要我地編輯好一套完整嘅正字後,再以粵語注音,相信粵語嘅影響力會相當之大。唔知各位有乜睇法,歡迎討論

最緊要正字

原帖由 ozr303 於 2009-9-3 01:20 發表  近排好多人講正字,我有感而發,我地粵文字嘅正字大多數都可以追索,而粵語造字起源于香港遍及廣東地區,大家有無諗過粵語造字會令我地粵語貌似脫離漢語,我個人認為粵語寫返正字比較好啲,但又唔同現今嘅中文,畢竟現今中文 ...

有正字,就無錯意。舉個例:冤豬頭与蔫豬頭。冤係冤枉個冤,蔫係蔫臭個蔫。

正字喺固然要噶,我都支持啊!不過真喺就比較難定啦。因為現今噶好多粵字表達都喺據發音而定噶。唔同地區噶粵方言有唔同噶發音,就有咗唔同噶寫法啦~究竟正字喺邊個?正咗出嚟又點推廣?學習噶難度有幾大?等等都喺要深思熟慮噶問題啊~~
只靠音死庚,人只會越寫越亂.
人系要識文字與意,而用正字.

粵語絕對不是只靠音,有不少文字有本字.
出題者對粵語認識不大.
例如:俾之本文是畀.

我一直以為我哋講所有嘅粵語,都有佢對應嘅正字,只不過有啲我哋唔識寫,或者個個字已經失傳咗,唔知係係唔呢。

海峰可以打幾萬漢字,大概已經包曬啲粵字啦呱。

樓主有少少會錯意,正字唔等於本字。字,本嚟就唔係寫畀我哋啲粵人睇嘅,粵語分分鐘亦唔係跟著書面語嚟講嘅。故此,有得跟字就跟,冇嘅,自己造又有乜唔妥?!