QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3442|回復: 19

[問音問字] [討論]三个异读字,“检”“盖”“及”

检查,你读[gim2]查定[kim2]查? 覆盖,你读覆[goi3]定覆[koi3]? 及格,你读[gap6]格定[kap6]格?

Re:[討論]三个异读字,“检”“盖”“及”

投票喇不如. 我覺得:檢[gim2]查, 你係話蓋係(goi3)定(koi3)啩?我選(goi3) 及[kap6]格. 投票好噃,有咩意見可以寫喺下面.

[kim2]查﹐覆[koi3]﹐[gap6]格。

[gim2]查﹐覆[koi3],[gap6],格。。。

我唔講 及格,講 合格。

highyun在2005-11-29 09:31:18說道:[br]检查,你读[gim2]查定[kim2]查? 覆盖,你读覆[goi3]定覆[koi3]? 及格,你读[gap6]格定[kap6]格?
其實呢兩個應該屬於異讀,屬 g->k 嘅情況。兩種讀法都可以。以g聲母爲正讀,k聲母爲異讀。 而我自己就習慣讀kim2查、覆蓋koi3、及kap9格

检用g,未听过广州人唔系噉读,但系我有个珠海同学就会用k,佢好多g音都会发k音,怀疑某啲口音会有噉嘅规律 盖,名词用g,动词用k 及格,基本唔会照住来读,读都会读成合格 及字,就会用k,以及、及时……都用k 不过及第粥用g顺口啲

检查,平時講就[kim2]查, 但正經d 既場合或逐個字慢慢讀就講[gim2]查 覆盖,我读覆[koi3] 及格,如果要我读,就會讀[gap6]格...但我平時只會講合格~ em9:

检查,我读[kim2]查 覆盖,我读覆[koi3] 及格,我读[kap6]格(不过一般我都会讲“合格”)

superjill在2005-12-01 00:12:45說道:[br]检用g,未听过广州人唔系噉读,但系我有个珠海同学就会用k,佢好多g音都会发k音,怀疑某啲口音会有噉嘅规律 盖,名词用g,动词用k 及格,基本唔会照住来读,读都会读成合格 及字,就会用k,以及、及时……都用k 不过及第粥用g顺口啲
我都係噉讀嘅。

superjill在2005-12-01 00:12:45說道:[br]检用g,未听过广州人唔系噉读,但系我有个珠海同学就会用k,佢好多g音都会发k音,怀疑某啲口音会有噉嘅规律 盖,名词用g,动词用k 及格,基本唔会照住来读,读都会读成合格 及字,就会用k,以及、及时……都用k 不过及第粥用g顺口啲
基本相同~ 听顺德嗰边啲亚姨都将g读成k~[一件]都讲[一kin]~

同 dada 傾過偈,佢嘅東莞音係係讀 減(kaam2)數。 g-k其實係有啲關聯嘅。

我啱啱查過個「減」字﹐原來廣州話讀gaam2。 我唔知道東莞喺邊度。我係順德人。

[gim2]查 覆[koi3] 合格

另外又举多一个字,就系“灌溉”个“溉”字,我多读koi3。

我会读灌溉“盖”音囖。。。唔係好似粵拼点写。。。係咪[koi3]呀?

另外又举多一个字,就系“灌溉”个“溉”字,我多读koi3。 “溉”字一向都系读k音,有无读g音嘅例子?

你哋講到“灌溉”,又引申出一個問題。 “溉”係用“既”做諧音,至起碼應該諧個聲母 g ,但“概、溉”我都係讀 k 聲母嘅,係咪又可以證明 k <--> g 有一定關係喺度? 嘅又用返 g 聲母喎,得意嘞。

我講:[gim2]查 讀書音:覆[koi3]﹐但係「加蓋子」「蓋上蓋字」用[kam2][goi3]音; 「覆蓋」只係寫字用, 口頭講話都係講: [kam2]上去 [hap6]格 (用「合格」, 唔用「及格」), 「及第粥」發[gap6]音, 「狀元及第」發[kap6]音, 睇嚟是因詞句而有習慣變化 灌[koi3]

“邊個邊個唔及邊個邊個”,我都係kap9。同阿松基本上一樣,祇係“檢查”發音唔同。“及格”一定要讀“及”字,我會讀kap9。