QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3275|回復: 10

[詞彙及翻譯] 由“紧”谂到嘅

粤文里边嘅“紧”如果用喺动词嘅后边,就表示嘅个动作係“进行时”,相当于英文嘅“ing”。“紧”字就相当于一个动词嘅后缀,一种时态。呢种语法喺“满大人”里边係完全冇嘅。 去紧 keoigan going 食紧 sikgan eating 做紧 zougan doing 对于粤文嘅拼音写法,我哋係唔係重未研究完呢。譬如可唔可以唔用数字作为音调呢?用一个或两个特定嘅字母表示音调得唔得呢?用词组合成单词得唔得呢? 有咗拼音字,我哋粤文有啲字就唔使绞尽脑汁、挖空心思噉谂一啲“像形”文字出嚟嘞。而且方块字喺电脑上用嘅时候係需要代码嘅,如果电脑上冇呢个代码,我哋想创新发展都好难。 好希望有机会同大家一齐面对面噉讨论一吓粤文拼音字啊。

Re:由“紧”谂到嘅

粤语拼音文字我始终极度反对嘅,舍两千年传统嘅汉字而改用拼音文字,系对祖先嘅一种忤逆。

粵語拼音文字?我諗過嘞。去呢度睇吓啦︰ http://input.foruto.com/ocj/yuetyuelomaji/ 實驗文章︰ http://yuetyuelomaji.blogspot.com/

極力抵制粵語拼音代替漢字。

中國文字不可丢棄,噉搞法始早連中文字都唔識寫,喐下諗唔到就拼音代替

highyun在2005-11-29 09:21:09說道:[br]粤语拼音文字我始终极度反对嘅,舍两千年传统嘅汉字而改用拼音文字,系对祖先嘅一种忤逆。
冇人讲过要用拼音字代替传统字,而係两者兼用啫。 而且用拼音字有利于传播粤语,因为见音识字係最容易学嘅。 我哋唔同满大人,人家有绝对权力嘅支持,有铺天盖地嘅人海。我哋呢?乜都冇,我哋就要谂办法,变通。 两千年文化?如果以后有一日,我哋粤语变到好似一啲非洲嘅土著话噉,净係得一两个人识讲,我哋都变成咗考古佬嘅生化石,得闲冇事就“请”我哋上吓电视,叫我哋讲几句粤语听吓,然后啲观众就笑吓。最后我哋几个冇牙佬带埋我哋嘅粤语默默噉埋入棺材。到嗰阵时,两千年文化又点啊。 可能有人会话:有冇咁夸张啊? 我哋而家可能重未感觉到危机,但係我哋可以从而家嘅一啲现像睇趋势。而家全世界讲粤语、学粤语嘅人係多咗抑或少咗?而打压紧我哋嘅满大人呢?係多咗抑或少咗?呢种趋势係唔係加速紧?

而且而家好多好多人都用紧手机等通讯工具,但係所有、手机都唔可以显示粤文嘅。当我哋用唔到粤文嘅时候,好自然就会用满大人嚟代替(因为冇其它办法),正所谓此消彼长啊。 喺呢种情况下,粤文会变得越嚟越冇用,就连新新代都将粤文抛弃,后继冇人,死梗,死得重快。 我哋而家首先要谂办法令到更多人识讲,讲嘅人多嘞,自然就会有更多人识睇识写。正所谓“语文语文”,先有“语”然后至有“文”咖。

highyun在2005-11-29 09:21:09說道:[br]粤语拼音文字我始终极度反对嘅,舍两千年传统嘅汉字而改用拼音文字,系对祖先嘅一种忤逆。
如果我哋最后连粤语都保唔住,我哋又好对得住祖先咩?

每个国家,每个民族都有自己嘅文化体系,我地可以去学习他国语言去促进国与国之间嘅交流,文字係文化体系嘅一种直观嘅表现方式,汉字亦然。作为炎黄子孙绝对不应忘记自己祖先嘅文化,所以我绝对反对以拼音代替文字。 至于楼主提出嘅拼音与文字并用,虽无不可,但一经实施却十分繁琐。

系咪实现拼音文字同保唔保得住粤语冇关系,所以我反对拼音文字唔等于我对唔住祖先,就算粤语最终一日不保,亦绝唔系因为我反对推行拼音文字嘅原因。恰恰相反,我而家做嘅嘢,就系保住祖先嘅文化遗产,使中国传统文字以及优秀嘅粤语尽可能得以保存。 你试下调查大部分人,睇吓识睇汉字嘅人多定系识拼音文字嘅人多。又睇吓下面啲字: “嘅” ge3 “唔” m4 “咁” gam3 …… 接受前面嘅人多定系接受后面嘅人多?

粤语和汉字都系祖宗的遗产,边样都唔可以偏废.反对粤语拼音化.