QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3903|回復: 34

[純水無大礙] 琴日见闻

公司系旧城区,所以每日上落班食饭都会穿行旧城区噶大街小巷

琴日中午,食到无野好食,入左一间清真兰州拉面。食完埋单,旁边有两个老广同个回族老细噶对话真系差D搞到我呕翻D面出黎——

「你介里有没有森么肉片炒青椒之类的菜啊?」(!!!!死啦,真系未死过啊)

「……唔……没有!」

「那有没有森么猪肉之类的菜啊……」(哗~吓死朕)

「……唔……没有……」(拉登爆泡喇……)

「就是那些猪肉片炒的菜啦……」(呃……)

「唉呀!我们这里没有那种东西!」

「咩都无架!有无搞错啊!(转普)唉,那就XXX 浇盖饭啦。(转粤)点做生意乜都无。」

——如果话呢个口出狂言噶阿姨无文化,0甘距旁边个女(六年级或者初一0甘上下)真系无比心机读书啦。

我当时忍5住拧转头讲左句:「正傻X」。

联想起之前某个非洲伊斯兰小国学人排华,其实都不难想象原因

[localimg=400,225]1[/localimg]

[localimg=210,266]2[/localimg]大报个主编的文化水平尚且如此,你叫街边阿婶要有几多文化?要排,先排走D无文化的主篇先啦.

[localimg=210,266]2[/localimg]大报个主编的文化水平尚且如此,你叫街边阿婶要有几多文化?

[localimg=400,225]1[/localimg]国内大报主编的文化水平尚且如此,你要求街边阿婶有几高文化?

有句老话:見賢思齊

仲有老祖宗教落:5好五十步笑百步

你咁见多识广又唔去指点下,剩系识爆粗,车~~~

要一个六年级学生明白清真系唔食猪呢个知识,系你要求高定系细路女蠢过头呢?俩个随便揾间店医肚嘅人,你确定佢哋知道自己入咗间清真店咩?睇嚟楼主见多识广,成本百科书噉,点解唔去解答下呢对母女嘅疑问呢?莫名其妙闹人,人家咪当你傻咯。

原帖由 逸定軒 於 2009-8-29 20:14 發表 有句老话:見賢思齊   仲有老祖宗教落:5好五十步笑百步

你口口聲聲話要畀時間人「改良」,你點解唔畀耐性個阿嬸「改良」呀。

個阿嬸不過系蒼海一粟,大報嘅影響力遠遠大過阿嬸,呢個系常識,點解你抓細放大呀?

呵呵,我係當時爆粗,無當住任何人面爆,你就當我粗俗好喇。

果間野,如果5係視力有問題,都5會5知道系咩店,而且菜牌好大只字:清真習俗,外菜莫入

清真習俗,外菜莫入

哼,你试下出去问100个广州人即时可以答到你系咩习俗?菜牌上有冇指明何谓「清真习俗」?讲唔定以为系一间普通面店咋,大惊小奇。

你個系你自己認爲,有無興趣做個抽樣調查?

我就認爲呢個係常識喇

常识唔反对,重点系你非常确定细路女知道自己入咗间咩餐厅系咪?又非常确定学校有教过佢咩叫清真习俗系咪?对一个小朋友如此批评,你唔觉得自己好过分咩?最好你呕返出嚟先啦,咩大不了嘅常识问题。

原帖由 逸定軒 於 2009-8-29 22:55 發表 你個系你自己認爲,有無興趣做個抽樣調查?   我就認爲呢個係常識喇

系你觉得有问题咋,本小姐同你傻呀?你自己去小校问到够啰,如果佢哋答唔出嚟,最好你逐个去闹醒佢哋。

你又言重喇

真系有口话人,冇口话自己。相比起你对细路女嗰句「正傻X」,我言重?即使你一再表示,你唔系当口当脸话佢,实际上有分别咩?

我記得有位網友話某民族系「垃圾」,跟住我仲記得有人話無當面話人垃圾,只不過系私底下講兩句無必要上綱上綫,閣下點睇?

拿,我果句「正傻X」係針對个阿嬸咋,無閙過細路女喔

原帖由 逸定軒 於 2009-8-29 23:19 發表 我記得有位網友話某民族系「垃圾」,跟住我仲記得有人話無當面話人垃圾,只不過系私底下講兩句無必要上綱上綫,閣下點睇?

乜你认为两件有可比性咩?上次讲屠杀汉人,你讲呢个系你自己非常主观噉认为一个小朋友唔清楚清真习俗系「傻X」呀,睇你真系搞唔清楚东南西北嘞。重有,就系你对呢件事上纲上线噉批评呢个细路女,你都认为唔过分,我就持反对意见啰,唔得咖。只准你闹人,就唔准我讲我嘅意见咩?

此舉猶如挑釁。重猛咁問,唔打佢都偷笑。
系咯,打佢啦,冇教养嘅就系一言不合,大打出手咖啦,所以叫佢哋生番都冇有死错人。
原帖由 不关云和月 於 2009-8-29 23:39 發表 系咯,打佢啦,冇教养嘅就系一言不合,大打出手咖啦,所以叫佢哋生番都冇有死错人。

呢個已經唔係一言不合嘅問題,佢哋嘅行為,經已係非常之唔尊重人。
你根本唔明白食豬對佢哋嚟講係何等侮辱。