QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7673|回復: 4

[問音問字] 重係唔記得點分「啦」、「喇」、「嘞」....

幾時用呢個,幾時用嗰個? em13:

Re:重係唔記得點分「啦」、「喇」、「嘞」....

我都唔識分噃

喇,嘞都系读laak,啦读laa,识分嘞?

今次死啦--突如其來,心慌慌 今次死喇--預咗,心理做好準備 今次死嘞--殺到埋身,接受態度 結合語氣嚟用,因人而異,因情况而異,語氣助詞唔使執著分得咁淸,噏出嚟順就得

唔知點講~我用起身就係噉用嘞(laak3)~點講都好啦(laa1)~自己鐘意就得喇(laa1)嘛~ eg: -夜了(讀lat3~但唔知用邊個字~用住呢個先)~我走先喇(laa3)~~ -唔好啦(laa1)~~~你走咗就冇人陪我㗎喇(laa3)~~ -好啦(laa1)~最多下次早啲嚟啰~噉得嘞(laak3)啩~ -你成日都噉講咯(讀gat3~唔知邊個字~用住先)啦(我覺得呢度讀la1~但冇字)~~~ 我嘅理解係用喺屘屘嗰個laa1音就用[啦]~用於句中嘅(laa1)(laa3)用[喇]~[嘞]係(laak8)~