QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2214|回復: 5

[其它] [討論]关于繁简体0既一0的个人睇法

Re:[討論]关于繁简体0既一0的个人睇法

迟早嘅事 但系统一嘅规则边个来定呢? 如果由政府来制定,又系死得,佢哋无呢方面嘅人才

個人喜好,各有好處各有其支持嘅理由,我支持繁體因為繁體有一種趣味性
系呢个网站似乎无乜人睇好简体字.简体字好多都系草变,隶变而0黎,只有少数系共产党改 0既,本来就比较有民众基础,所以先至得以推行;而且有部分系取诸篆书.而繁体比较符合六义,但有部分亦系俗字.所以我认为繁简体各有优缺点,两体并行为好.当然,如果能将草变,隶变成0既简体字或实质上系篆书之异体0既简体字代替对应0既繁体就最好喇!如果一味求古就唔妥喇,篆书虽然好多都系之以义,但系唔系一样要变成明日黄花!趋简系无法扭转0既!支持繁简并行!!!

支持繁體或簡體係個人問題﹐呢個網站繁簡並行﹐有啲管理員都係寫簡體。我未見過內地簡體字嗰時﹐耐不耐都有寫幾個簡體字。 簡體當然有長處﹐但係好多字都簡到離譜﹐例如「葉/叶」(「叶」係「協」嘅異體字﹐同「葉」完全冇關係)。同時簡化到音義都冇晒﹐點叫人睇得慣﹖

我支持嘅觀點係隨俗流,不過前提係要喺“六書”範圍內,唔好影響漢字特徵。 例如“執”,喺未有簡體之前俗用“执”,會意。 又如“門”,喺未有簡體之前俗用“门”,草書演變,但作爲手寫體可以,作爲楷化字則不合漢字特徵。 又如“車”,手寫作“车”可以,但楷化後則冇意思。 等我同大家分析個“車”,原本“車”字右手重有一部分,但後來簡化成“車”,上下一橫爲“輪”,中間“曰”爲“輿”,貫穿整個字嘅“丨”係軸。 車字圖:http://www.chinalane.org/article_images/1655/01.jpg

甲骨文、金文、篆書都有好多種車形。 http://www.chineseetymology.org/ ... cterinput=%e8%bb%8a