QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2257|回復: 12

[八卦時聞籮] 內地學生有望在穗讀港校

大洋新聞 時間: 2009-08-21 來源: 廣州日報 作者: 曾衛康

粵港合作構建4小時教育圈 1~2年內香港知名高校將在粵獨資辦學

本報香港訊 (記者曾衛康)高校老師上午從香港出發,下午在廣州上課,晚上回香港……昨日,記者從省港澳辦獲悉,壹種4小時粵港高校合作模式正在構思,香港高校將在廣州、深圳等珠三角地區覓新校地址,換句話說,內地人在將來不用到香港也能上香港名高校。

香港特區行政長官曾蔭權對記者表示,《粵港教育合作協議》簽訂後,將創新合作辦學模式,積極推動香港高校在廣東合作辦學。而廣東省政府有關負責人透露,將力爭1~2年內有1~2家香港知名的高校在廣東獨資辦學。

「香港高校招收非本地生限制提高到20%」,香港教育局副秘書長黃偉綸說,香港將打造亞太區域教育中心。目前,在香港高校中,包括內地生在內的非本地生比例只有10%左右。

教育界人士推算,香港高校招收非本地生比例提到20%,屆時,將有1.6萬多個名額可以供包括內地學生在內的非本地生源入讀香港高校。

爲刺激內地學生入讀香港高校,香港教育局出台壹系列措施,促進內地學生赴港。黃偉綸說,部分香港高校考慮將獎學金提升,內地學生將提高到8萬港元。內地學生在香港生活期間,除了獎學金外,香港教育局還出台壹些鼓勵措施。

「非本地本科畢業生還可以申請留港壹年」,黃偉綸說,即使不工作,都可以留港生活壹年。

廣東省有關負責人透露,雙方將在落馬洲河套地區探索建立粵港高等教育合作的新模式,積極爭取香港知名高校到廣東獨資辦學。

好呀好呀!如果多D版友都貼出多D新聞 ,咁我地大家就可以互相知道更多各地の新聞時事啦!!!
咁幾時過嚟省城吃返碗細蓉吖?
希望呢啲內地港校入邊有個港式嘅粵語環境!

如果係就好正啦!!!

原帖由 成日笑 於 21/8/2009 05:25 PM 發表 希望呢啲內地港校入邊有個港式嘅粵語環境!

深圳港校都有用粵語教部分科目
不過我記得好似係小學

原帖由 daydreaminghoyi 於 2009-8-21 05:57 PM 發表 深圳港校都有用粵語教部分科目不過我記得好似係小學

深圳政府批准?

重死…一樣俾人洗腦

原帖由 cingsan 於 2009-8-21 07:45 PM 發表 重死…一樣俾人洗腦

今次到俾辺個洗呀???

香港文化離開香港唔香得幾耐。

原帖由 外外星人 於 2009-8-22 12:33 AM 發表 香港文化離開香港唔香得幾耐。

咁依個応該又幾啱嘅!!

阿,除非咁啦︰

嗰間学校係設喺香港嗰辺,啱啱過咗深圳羅湖海関冇幾遠の香港「領土」範囲內!咁就会由香港政府、基本法、香港法律 & 国際人權法等等全權管番!!

我忽然有個有趣のidea呀︰

就係喺羅湖一帯設立一個「香港小特別行政区」,由香港依辺全權管轄番!但香港人 & 內地人都可以自由地進入!!! (咁嗰D学校就係起喺嗰度啦!)。

(但如果香港人要由小特別行政区進入広東省,就仍旧須要回鄉証(即官方名称︰「港澳居民来往內地通行証」);而內地人想由小特別行政区進入香港大特別行政区,就仍旧須要香港簽証)