QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1999|回復: 10

[八卦時聞籮] 《中国兒童中鉛毒事件》

20-8-2009

香港《蘋果日報》

800童中鉛毒 家長堵路抗議

陝西省寶雞市鳳翔縣,血液鉛含量超標的兒童增至 800人。繼周一民眾衝擊被指引發污染的冶煉廠後,昨日仍有家長帶同子女和驗身證明到廠外聚集,有人堵塞通往冶煉廠的公路抗議,百名公安到現場戒備,又阻止內地記者到醫院採訪中血鉛毒的兒童。

村民稱冶煉廠污染當地土壤及水源,要求該廠搬走。

公安阻記者醫院採訪

醫療人員近日在鳳翔縣為附近村莊兒童驗血,以確定是否中鉛毒,目前當地三個村莊被驗出中鉛毒兒童的人數已增至超過 800人,百多人在醫院治療。但昨日有記者到當地醫院準備採訪接受治療的兒童時,公安與醫護人員一同阻止,及將記者送離醫院。

另外,有村民認為當地已經停產的東嶺冶煉廠,污染當地土壤,是導致數百名兒童中鉛毒的元凶。數百名村民繼周一衝擊該廠後,昨日又有逾百村民,帶同子女及中鉛毒的驗身證明到廠外抗議,有村民一度堵塞通往工廠道路。約百名公安到場戒備, 50名公安在廠外戒備,另有 50名公安坐在巴士上待命。當地村民表示,在衝擊廠房事件後,最少兩名村民當晚被公安帶走,另有村民被官員警告不要再製造麻煩。

美聯社/本報記者

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20090820&sec_id=15335&subsec_id=15336&art_id=13117922

通晒天喇!蘋果啲嘢唔係幾信得過,事關on.cc成日屌佢,話佢作嘢!
三色台  新聞 好及時咁 俾人 cut 咗

原帖由 cingsan 於 2009-8-21 05:54 AM 發表 通晒天喇!蘋果啲嘢唔係幾信得過,事關on.cc成日屌佢,話佢作嘢!

当然啦!因為佢地係「敵対」嘅!!!

21-8-2009

香港《蘋果日報》

湖南逾千兒童中鉛毒

繼陝西鳳翔最少 851名兒童中鉛毒後,湖南武岡市被揭發逾千兒童疑血鉛超標, 80多人證實中鉛毒,是本月第二宗中鉛毒事件。

武岡市橫江村為 1,958名兒童驗血,發現有 1,354人血鉛疑似超標,接近 70%, 83名兒童證實血鉛超標,其中高鉛血症有 38人,輕度中毒 28人,中度中毒 17人。

一名 31歲肖姓村民前日稱,大女兒頭髮稀少, 10個月大的小女兒又反覆嘔奶。兩個女兒檢查後,證實血鉛含量遠超內地 100微克/升的安全標準。當地村民稱, 8月初約千名村民曾和約 200名政府官員和公安對峙,村民要求工廠賠償醫藥費,但政府置之不理。憤怒的村民還掀翻了一輛警車。

當局指污染源頭來自一間沒有生產資格的精煉錳廠,現已被關閉,兩名負責人被捕,另一人則被通緝中,當地兩名環保部門工作人員因失職而被立案調查。另 100多工廠因污染被要求停產。

《京華時報》/新華社

大菌吃細菌,細菌當補品呢啲兒童真係好啦,有得享受國家送嚟嘅補品,以後一定有前途冇絕路 

當喺中國,連農民都有權主宰自己命運,能夠理直氣壯噉樣為自己維權嘅時候,中國就真係有望嘞。

原帖由 xiss 於 2009-8-21 06:32 PM 發表 當喺中國,連農民都有權主宰自己命運,能夠理直氣壯噉樣為自己維權嘅時候,中國就真係有望嘞。

所以好多華人都認為中国真係須要CHANGE!!!! (就好似奧巴馬咁講 )

原帖由 丹尼王子 於 2009-8-21 18:37 發表   所以好多華人都認為中国真係須要CHANGE!!!! (就好似奧巴馬咁講 )

已經係共識.........
我地百毒不侵嘎,睇下我地嘅口号。
其実個口号係咪講緊反話o架???