QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 使君子

[感情人生] [转载]为「中国」所骄傲的五千年文明泼点冷水

sdfsdf

仲有 我觉得立法局议员梁国雄同印第安人极之相似  怀疑佢都系其后裔

原帖由 人革联 於 2009-8-18 10:43 PM 發表 香港人系歧视D衣衫褴褛既人, 我觉得要歧视就一视同仁,  唔理佢系乞丐定系有钱人,    打扮入时既靓女定系不修边幅既捞佬   ,大陆人定台湾佬, 只要讲国语既就要一律歧视 。 无得倾 ...

但都要睇番嗰個当時人の言行挙止係点嘅!

原帖由 xiss 於 2009-8-18 10:51 PM 發表 好滑稽,好搞笑,都唔知點話你哋香港人好CCP人鬧你又鬧,好似趁熱鬧我唔怕問問你啦,你哋對CCP嘅認識又有幾深吖~~~為咗反對而反對,我就係覺得香港人呢種表現好無聊 ...

冇計(辦法)啦!CCPの政治立場意識形態始終都同我地香港嗰套格格不入!!!

(就好似南韓(韓国)同北韓(朝鮮)咁,雖然都係韓裔,但都係梗硬都夾唔嚟!!!! )

原帖由 人革联 於 2009-8-18 10:54 PM 發表 仲有 我觉得立法局议员梁国雄同印第安人极之相似  怀疑佢都系其后裔

hahaha~~ 依個講法我都係第一次聴到!!! 但講起又好似真係有D似喎!!

明显不同

原帖由 人革联 於 2009-8-18 22:54 發表 仲有 我觉得立法局议员梁国雄同印第安人极之相似  怀疑佢都系其后裔

千祈唔好以为,留长头发,就系印第安人。
(我身边玩摇滚的音乐人朋友好多都有留长头发,难道佢地都是「印第安人」?)

科学检测过,印第安人的DNA非常特殊,不同于世上任何族群。

梁国雄是增城人,鼻翼宽大,眉弓凸出。
东江流域那边,百越面孔的人士非常多。

百越(侗傣)族群,是东南亚的族群。
越语跟汉语一样,一个语素发一个单音,语法基本相同,主要的不同是,用于修饰名词的形容词后置。

在江苏和浙江,在福建,在两广海南,在云南贵州,在越南老挝泰国,都可以找到好多发音奇特的地名。

sefs

印第安人已经被认同系亚特兰蒂斯人既后代  ,系神既后代  ,仲有雅利安人种同西藏人都系, 捞佬根本无得比

dfdsfsd

我念到一个好有趣既IDEA,依家翡翠台有个叫《现代尘世美》既节目,何不请梁国雄做节目嘉宾,俾佢访问古巴,然后顺便探访印第安人,我念梁国雄代表百越族同印第安人交流,一定相当有趣!

你都有睇《現代塵世美》呀?? 宜家係介紹緊芬蘭!

但由於「塵世美」係指「塵世上の美麗国家、地方」,所以同様由共產党専政の古巴就恕不適合喎!!!

北欧、越南

原帖由 人革联 於 2009-8-20 02:11 發表 我念到一个好有趣既IDEA,依家翡翠台有个叫《现代尘世美》既节目,何不请梁国雄做节目嘉宾,俾佢访问古巴,然后顺便探访印第安人,我念梁国雄代表百越族同印第安人交流,一定相当有趣! ...

讲到访问古巴,以前郑丹瑞《向世界出发》已经做过。

又讲到访问百越民族,《怪谈》之「泰北不思议手记」「泰寮边境」「恩平神婆」等等,已经做过。

早年有陈奕迅做的《现代尘世美》探访澳洲;上个星期有周丽淇《樱红醉了》,今个星期是张家辉访问北欧芬兰。

我对欧洲的「民主社会主义」制度很感兴趣。经过联合国的测算,欧洲国家的综合发展指数,要高于实行资本主义的美国。

目前,百越民族所在的国家,人民素质以及科技水平等等,均不算高。所以我觉得,实行越共那样的,适度开放言论自由,总体而言抓得较紧的制度,最有必要。

I have a dream!! (我有一個夢)

就係希望中華大陸最終可以改造成為另一個文明自由の歐洲大陸!!!  

其実我地香港之所以有今日,都係全靠英国過往百年来幫我地扶植出嚟!!!  (当然過往幾代香港人自己の勤労都唔可以抹殺!! )

再加上上世紀80年代,中英双方又簽定好咗《中英聯合声明》(宜家份声明keep(保存)咗喺聯合国!),喺97後以「一国両制」、「高度自治」嚟保留番我地原有嗰套(再加上循序漸進の進一步民主化政改),咁先可以継続keep(維持)得住!!

**所以既然歐洲式(再加D美式)の政治文化喺香港の華人社会可以行得通! 咁相信喺中華大陸都一様可以行得通!!!

以前開始讀中史果陣
第一樣做既就係攞時間線出黎計下有冇五千年
(當然計埋夏都係冇)
一個國家教育人對自己既文化有自信係應該既
但教埋d垃圾優越感, 搞到一個二個變晒做皇漢自大狂就...= =

題外話, 點解我識親既廣東人唔係赤化就係憤青既...