QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1535|回復: 6

[純水無大礙] 库哈斯开咗一個國際玩笑

此人系新央社大樓設計师,近期出版的一本名为《Content》的著作,真正当着全中国建筑设计师的面,脱下了「大裤衩」。此消息一出,在中国建筑界引起强烈愤慨,纷纷谴责库哈斯的行为。——居然和中国开了如此大的玩笑!

有建筑业内人士就在网上评论道:「库哈斯在CCTV大楼建成以后,意犹未尽,为了证明自己如何高明,如何骗过了13亿中国人,忍不住自己泄露了天机。

(具體內容自己搜)

主楼是一位双膝跪地的裸女,屁股对着观众,辅楼则作阳具状
事實證明:群眾眼光是雪亮的!(毛語錄)
呢件事我都系谨慎相信,因为如果真有其事嘅話,咁庫哈斯個國際聲譽會唔會受影響?
骗过中国人?悭啲啦!
中国人就係知道幢楼想表达乜嘢,先至叫佢起嘅!
唔係,点会叫佢起喺「朝阳区光华路」啊?
话到明啦!
脱光裤,擘开大髀,呢个就叫做「光华」。(华,分也。)
用屁股对住个阳具,呢个就叫做「朝阳」。
真正嘅地标式建筑,一睇到就知佢係为「朝阳区光华路」度身定做嘅!正!
下面係「大北窑」(北京最大嘅「窑子」),上面係「呼家楼」(你爽,就要叫出来!)
前面对正「日坛」(日啊日!),后面对住「红庙」(最紧要就係见红!)
真係䊆好地!
唔起呢幢楼嘅话,真係唔知起乜楼先至衬得起呢䊆地啦!
咩叫骗过了13亿中国人?佢起唔起嗰條底褲關我鬼事啊,何曾有「騙」過我?