QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3493|回復: 5

[正字本字] [討論]nap6(黏、濕)-highyun移-

有兩個nap6字。 𥹉(米字邊﹐外囗內又) 古字典﹕黏 現代標準漢語與粵語對照資料庫﹕黏、膩、慢 廣州話方言詞典﹕冇 unicode資料﹕25e49 (cant.) sticky(黏) http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=25e49 𣲷(水字邊﹐外囗內又) 古字典﹕濕 現代標準漢語與粵語對照資料庫﹕濕 廣州話方言詞典﹕澀、黏、慢、濕 unicode資料﹕23cb7 (cant.) sticky(黏); not smooth(澀); slow(慢) http://www.unicode.org/cgi-bin/getunihandata.pl?codepoint=23cb7 水冇黏性﹐所以我認為應該跟隨古字典﹕從米係黏﹐從水係濕。你哋覺得點呢﹖

Re:[討論]nap6(黏、濕)

啱晒啦,討論完,可以收錄响新粵語字小字典度,順便推動吓正確粵語用字。

Re:[討論]nap6(黏、濕)-highyun移-

我贊成dada嘅意見。从米爲黏,从水爲濕。

dada在2005-11-11 17:48:36說道: 𥹉(米字邊﹐外囗內又) 古字典﹕黏 現代標準漢語與粵語對照資料庫﹕黏、膩、慢 廣州話方言詞典﹕冇
我嗰本广州话方言词典有啊 p427 黏,腻;性子慢,做事慢

我嗰本係饒秉才、歐陽覺亞、周無忌編著﹐商務印書館2001年9月第三版。正文部分淨有382頁。

唔好意思 我呢本系《广州方言词典》,少咗个“话”