QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7571|回復: 25

[資料收集] [求助]收集粤语连读例子

擒日(尋日)、今日、即刻、新婦、唔好、唔系。。。。 呢啲都系连读,希望大家帮手谂多啲例子出嚟。 请跟贴啦。

Re:[求助]收集粤语连读例子

乜嘢 = 咩

之嘛 = 咋 舅母 = [kam3]母

舅母 = 妗母

我重未明白乜嘢係「連讀」。

dada在2005-11-12 00:53:36說道:[br]我重未明白乜嘢係「連讀」。
中文系单音节语言,每字都有固定嘅读音,包括声母,韵母 连续两个或以中文字之间嘅声母韵母发生交错就可以认为系连读 比如英文,it is, what's up, 连读就变成itis, whatzup, is同up音本来系冇声母,连读后发音就成咗tis,tzup...喺中文睇嚟,已经系完全唔同嘅字 古文就要"之于"用"诸"代替嘅例子

明白喇﹐多謝﹗ 有人話「冇」係「無有」變嚟嘅。

係唔係 > 係咪

不可 = 叵 例句:居心叵(不可)測

bat1 ho2点可以变成po2啊?

有一个因为连读,使虚词脱落,而虚词前面嗰个字嘅音节变调嘅例子,一般变成阴上,即系第二声 有三种情况 a. 表完成体嘅“咗”脱落,前面嘅动词变调,如: 食咗饭=食饭 b. 动词后嘅介词“喺”脱落,前面嘅动词变调,如: 坐喺道=坐道 c. 叠音词中间嘅“一”(喺形容词入面表示程度加强,喺动词里面表示“稍微”,喺量词度表示枚举)脱落,如: 长一长=长长 望一望=望望 一只一只=一只只

好大嘅启发啊!唔该晒super蕉!

superjill 話︰叠音词中间嘅“一”(喺形容词入面表示程度加强,喺动词里面表示“稍微”,喺量词度表示枚举)脱落 我諗應該係粵語同普通話嘅文法差異。

superjill在2005-11-15 00:05:56說道:表完成体嘅“咗”脱落,前面嘅动词变调,如: 食咗饭=食饭
呢種變音我都有留意,我覺得同順德話嘅hel音相類似,如食咗飯講成食hel飯。。。

superjill在2005-11-15 00:05:56說道:[br]有一个因为连读,使虚词脱落,而虚词前面嗰个字嘅音节变调嘅例子,一般变成阴上,即系第二声 有三种情况 a. 表完成体嘅“咗”脱落,前面嘅动词变调,如: 食咗饭=食饭 b. 动词后嘅介词“喺”脱落,前面嘅动词变调,如: 坐喺道=坐道 c. 叠音词中间嘅“一”(喺形容词入面表示程度加强,喺动词里面表示“稍微”,喺量词度表示枚举)脱落,如: 长一长=长长 望一望=望望 一只一只=一只只
学到嘢 = 学*嘢 *[学]升调

等陣間——躉間

九唔搭八在2005-11-17 09:47:44說道:[br]等陣間——躉間
呢个系懒音,千祈唔好学坏嘴型添啊。

学到嘢 = 学*嘢 *[学]升调 『本文僅代表作者[itxu2k]的觀點,版權屬作者與粵語協會論壇共同所有 系咪所有 学到[名词]都可以套用呢种嗰时先? 如果唔系,我谂,你平时听到嘅“学*嘢”可能系“学咗嘢”变过来 不过可能会喺呢种情况出现得比较多:学*嘢未啊? 好惯性会理解做:学到嘢未啊?因为呢句我哋用的比较多 当然唔排除呢种系特例 但系我个人认为喺呢种情况底下出现特例嘅机会比较细 ----------------------------- highyun,连读嘅例子,好似有一种变调嘅例子 系阴平两种调值嘅变化 不过如果系倾向阴平已经得一种读法嘅,就无乜意义

“今日”可以讀成“今乜”啩。

四十一 → 四sap6一 → 四a6一 三十一 → 三sap6一 → 三a6一 → sa1一(卅一) 二十一 → 二sap6一 → 二a6一 → ja6/je6一(卄一)