QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3155|回復: 5

sam 2009广州演唱会(消息暂时"未"证实)

昨天,相识七年的好友,广州第一抄碟精"南风"先生(刘X)告诉我,sam在2009年11月底可能会在广州再开演唱会.如果成行的话,这将是他第三次在他的出生地广州开唱吧?(1993,2005)

后来我在几个SAM的QQ群里都提到这事,许多人问我:是谁说的?但是我没有回答.可见这个消息目前在广东和香港还没有其他人知道.所以我现在发一个贴,解释一下.如果没开,也没关系.如果开了,请大家不要忘记感谢刘X先生.其实很多很多后来成为刘X先生忠实稳定的大客户的人都是我当年介绍的,包括本论坛的某管理员,哈哈

另外,有几件事,我不能确定,想在这里请教一下:

1.印象中SAM好象在广州待到二岁才去香港,不知我有没有记错

2.SAM以前好象没有在生日时(9.6)开过演唱会吧

3.广州资深粤语歌迷Djkin(他不是SAM迷,是关正杰迷)曾经私下告诉我,SAM当年住在广州的"雨冒街",不知道是不是真的?"雨冒街"又是什么地方

不过我不去,因为

1.广州的音效不好,去过红馆才知道什么是真正的演唱会现场音效

2.我去广州和去香港的路费差不多

3.广州不好玩

廣州演唱會吸引力細好多,除咗音響比紅館差得遠,演唱會時間縮水之外,我更加唔鍾意見到「許冠傑」變成「许冠杰」以及一啲錯字百出嘅歌詞甚至歌名。

聽聞話呢個演唱會屆時將喺廣州體育館舉行(初定),係室內場,音響效果肯定比室外場要好。之不過,同紅館呢個專為演唱會而生嘅亞洲一流專業場館相比,效果就肯定差咗十萬八千里。睇過05年Sam喺廣東省內開嘅幾場演唱會就清楚,唔止係音響效果唔OK,就連演唱會時間與喺香港開SHOW相比較,明顯縮晒水,大打折扣。

Sam於1950年(佢2歲時)隨家到港定居。根據我手頭上所收藏嘅所有關於Sam演唱會嘅舊門飛及雜誌報道等資料顯示:Sam於04復出之前,從未試過喺其生日嗰日開過演唱會;至於04復出之後,就更加唔使講嘞。知道Sam舉家前往香港之前住廣州西關,至於「冒雨街」,就聞所未聞,從來未聽講過廣州有條噉嘅街(或者曾幾何時存在過,但早已拆咗或更改咗街名多年)。

原帖由 UngooChan 於 2009-8-10 17:22 發表 廣州演唱會吸引力細好多,除咗音響比紅館差得遠,演唱會時間縮水之外,我更加唔鍾意見到「許冠傑」變成「许冠杰」以及一啲錯字百出嘅歌詞甚至歌名。 ...

當然記得啦,05年Sam喺佛山開SHOW,睇見張節目單上面居然將《十個女仔》呢首歌嘅歌名印刷成《十個子女》,簡直令人哭笑不得。

原帖由 samkong 於 2009-8-10 18:00 發表 當然記得啦,05年Sam喺佛山開SHOW,睇見張節目單上面居然將《十個女仔》呢首歌嘅歌名印刷成《十個子女》,簡直令人哭笑不得。

我也记得这件事,当时真是笑死了

香港的海報也會有錯  本次演唱會的海報的歌名就出現「半斤百兩」 但願這不是錯 而是一首新歌