QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4290|回復: 11

[資料收集] [求助]收集粤语中嘅同义字、词

粤语入面有好多有趣嘅同义字、词,例如“离开”嘅意思,可以用好多字表达:闪、撇、掹。。。,又如“看”,可以有“睇”“目及”“啤”等等。 希望各位帮我谂更加多具有同义字、词嘅例子出嚟,再帮手总结多啲字词。

Re:[求助]收集粤语中嘅同义字、词

喺, 响

离开重可以噉样讲:"我扯."

重有我「jaang3」(?+牚) 即係,啫係 玩弄,撚化

highyun在2005-11-08 16:19:07說道:[br]“看”,可以有“睇”“目及”“啤”。
“看”“睇”“目及”都从目部,點解你個“啤”係口部? 原因有二: 其一,肯定前三個字係錯字 其二,肯定後一個字係錯字。 “睥”唔識?

「扯」其實冇「走」嘅意思。本字可能係「誃」。點解從「言」﹐就唔清楚。 《說文》﹕「誃﹐離別也。從言多聲。讀若《論語》『跢予之足』。周景王作洛陽 誃臺。尺氏切。」 《爾雅.釋言》﹕「誃﹐離也。」 《戰國策》﹕「出誃臺門。」注﹕「別也。」 關於「跢予之足」﹐《段注》﹕「《論語.泰伯篇》云﹕『啟予足﹐啟予手。』 『跢』當是『啟』誤。」 關於「誃臺」﹐王筠《釋例》﹕「誃臺猶云離宮﹐謂此臺不在王宮內也。」

“陈”都有“走”嘅意思 源于我国百米短跑好手——“陈家全”,是属于现代歇后语

superjill在2005-11-15 23:52:54說道:[br]“陈”都有“走”嘅意思 源于我国百米短跑好手——“陈家全”,是属于现代歇后语
真有其事???? 我未聽過既??? 咁highyun 即係"走xx"

目及,啤,呢两个咩意思,点样分别,请指教下

alex在2005-11-21 10:53:08說道:[br]目及,啤,呢两个咩意思,点样分别,请指教下
前者系时间比较短嘅“睇”,后者系长时间一直“睇”住你,睇到你唔舒服。

都話咗係“睥”囉。

拎,搦。

抍,摳。

撮,摣,攎,攞。