QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2241|回復: 8

[純水無大礙] 自治唔等于独立。 广东人需要自治,唔使独立。

我自己搞自己嘅广东话拼音, 力争 省旗省歌合法化, 唔去搞呢啲大多数粤人无法认同嘅要挟性政治。
完全要通过非极端嘅中庸途径去力争 广东话拉丁拼音 战胜普通话汉语拼音,并争取 粤语成为 中国内地 广东地区 嘅 第一官方语言。

讨厌无端白事嘅 新认同制造者。 广东人又唔系 突厥族或 藏族。 我地无呢个必要做到甘绝。 而且,广东人重系应该同 越南京族,广西壮族有所区别。 将佢地作为「兄弟民族」系应该嘅。但系鸠占鹊巢 话人地就系自己老豆,就有啲捉虫喇。

Cantonese Mumian 3.jpg

我唔认同你噶观点,不过你指出左一D问题

好似香港澳門甘……
單單係省旗省歌,已經好極端嘅要求啦
少數民族並無佔有30%的土地,人口也不達30%,根據法律,無法。

省旗?又唔係特別行政區,講乜省旗,拆!省歌,為照顧兄弟省份的平等性,撤。

日本各县有自己噶县徽

问题系如果广东一个感样噶内地省份都可以「自治」,西藏新疆台湾有咩理由唔可以独立?

根本无全局思维

第二,如其去争个「自治」噶名分,不如切实做好民权民生方面噶争取

各人有唔同政見唔出奇~
原帖由 逸定軒 於 2009-7-31 13:34 發表 日本各县有自己噶县徽 问题系如果广东一个感样噶内地省份都可以「自治」,西藏新疆台湾有咩理由唔可以独立?   根本无全局思维   第二,如其去争个「自治」噶名分,不如切实做好民权民生方面噶争取   ...

我比較贊成呢種講法