QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1917|回復: 9

[純水無大礙] 歧视捞头系保卫粤语的重要举措

要比所有既广州细路仔都知道,吾识讲粤语既人就系捞头,就会被人歧视,就会比人体吾起,等D细路仔从小就有"讲粤语,做广东人"既优越感,所以要保卫粤语就一定要歧视捞头!!!!!!!!!!!!
世界係大同嘅,因人而異…唔係個個撈頭都甘黑人憎……為人處事唔應該一竹篙打沉一船一人!
歧視撈頭就冇必要,只要做到唔好歧視自己,唔好歧視自己嘅母語就足够。同啲撈頭比,嗰啲出賣自己母語嘅粵奸更值得歧視。

原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-7-30 11:23 發表 歧視撈頭就冇必要,只要做到唔好歧視自己,唔好歧視自己嘅母語就足够。同啲撈頭比,嗰啲出賣自己母語嘅粵奸更值得歧視。

冇錯,特別係嫉恨廣州,想借香港除咗廣州嘅粵奸特別要小心!

无错无错~

我地一定要保卫我地噶粤语~~~

「要从娃娃抓起」``````

歧视不存在,世界更可爱

对于个别人,需要「无视」

其實你甘搞咪又同CCP一樣……一個公平嘅社會應該消除歧視!!

原帖由 奥脱福 於 2009-7-30 10:50 發表 要比所有广州细路仔都知道,吾识讲粤语既人就系捞头,就会被人歧视,就会比人体吾起,等D细路仔从小就有"讲粤语,做广东人"既优越感,所以要保卫粤语就一定要歧视捞头!!!!!!!!!!!! ...

呢度認同,其它有保留。

Hambaanglaang

有時我都唔係專登想歧視佢哋,不過佢哋啲行為真係令我好鄙視佢哋。

反对神经质性歧视。即使重粤轻普都要对人客气

我觉得 「新广东人」是一种很好的认同标签。我觉得应该渐渐淘汰「捞B」,「北佬」等不具外交水准的名称,一律对外来人口称「新广东人」,除非是过客(这类人称为「外地客人」)。 对新广东人,我通常会就其能力,对能够听广东话的人坚持说广东话。

广州话不应该像上海话一样,说不准就 唔高兴讲。 历代广东人都系心胸广阔,即使讲广州话有口音嘅外地人都一律欢迎大家用广州话做通语。 渐渐呢啲外地人嘅广州话就准了。 就唔好似上海话甘,成为咗特定血缘群体嘅小圈子社会方言,而在全市范围被普通话取代。

广州话唔应该系血缘上粤系人嘅小圈子社会方言,而应该系 旧广东人 同 新广东人嘅 通语。

新广东人, 只要识讲广州话,即使唔咸唔淡,都一视同仁当作广东人看待。 慢慢佢地嘅广州话自然标准。

坚决 防止广州话「上海化」。