QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1695|回復: 5

[八卦時聞籮] 懷念經典《笑看風雲》主題曲

http://www.tudou.com/v/XUk_768_mn8

今日無意中喺我住嘅小區入邊聽到嘅前奏,真係懷念啦,到而家我重記得ATV嗰條老坑喺呢出戲入邊係奸角,秋官反而唔記得咗,當初重係幾歲大嘅細佬,但一聽人哋屋企電視有呢首歌就一世都記住啦(以前屋企窮,冇錢教彩電!),╮(╯▽╰)╭眨下眼我就大個仔啦。

你識得晒video入邊嘅演員冇?

戲有兩個好戲之人,但唔係主角,一個係劉江,另一個係江毅,尤其係江毅,有佢做配角,成戲都好睇好多。

女角梗係松松啦!至唔好就係郭藹明,雖然姖有個碩士頭銜。

樓上又畀懶音誤導。係光毅,唔係江毅。

维基百科,自由的百科全书
跳转到: 导航, 搜索
毅(Kong Ngai),(1936年-),前無綫電視演員,曾改藝名「毅」。乃七十年代無線電視一個經典的甘草演員。

毅早於七十年代已開始在無線電視參與劇集演出,一般都是擔當配角。其中較為人熟悉者,乃於1983年參演《射鵰英雄傳》時飾演柯鎮惡。其後在另一部《神鵰俠侶》中也是同樣飾演柯鎮惡。因而其「柯鎮惡」形象乃深入民心。他在無線電視效力逾廿年,除演過柯鎮惡外還參演《天龙八部》、《巨人》、《大时代》等等。

他於1990年代轉投亞洲電視。由於那時亞視已減少了劇集的製作,因而毅也順理成章減少了熒幕上的演出,而轉在話劇界發展。

——字幕係寫毅,係咪呢齣戲就唔知嘞!

嗯,喺我读幼稚园嘅时候好熟悉嘅一首歌。

原帖由 外外星人 於 2009-7-24 20:26 發表 你識得晒video入邊嘅演員冇?   呢齣戲有兩個好戲之人,但唔係主角,一個係劉江,另一個係江毅,尤其係江毅,有佢做配角,成齣戲都好睇好多。   女角梗係松松啦!至唔好就係郭藹明,雖然姖有個碩士頭銜。 ...

冇錯,阿拉講嘅就係江毅,我到而家依然記得佢嘅扮相,配角嚟講佢比盧孟達更加出色,係實力派演員