QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2412|回復: 4

[問音問字] 嗰单嘢"wang"咗?部电脑"wang"咗?点写"wang"

嗰单嘢"wang"咗?部电脑"wang"咗?点写"wang"

Re:嗰单嘢"wang"咗?部电脑"wang"咗?

会唔会系"黄"字普通话发音嘅转音? ----纯粹靠估

Re:

itxu2k在2005-10-29 18:25:59說道:[br]会唔会系"黄"字普通话发音嘅转音? ----纯粹靠估
不如话“亡”嘅普通话转读好过

Re:嗰单嘢"wang"咗?部电脑"wang"咗?

普通话"黄"作动词用有"衰咗"嘅意思,主语系物/事; "亡"字我系见过主语系人嘅用法... ------------------------- 黄 huáng 〈动〉 <1>垮掉,坏了事 [fall through] 薛蟠听了这话,又怕闹黄了宝蟾之事,忙又赶来骂秋菱。——《红楼梦》 <2>成熟 [ripen]。如:黄陇(庄稼成熟后的田垄);黄稼(成熟的稻麦)

嗰单嘢"wang"咗?部电脑"wang"咗?点写"wang"

可能係英文嘅wrong譯音。 呢個網寫係“泓”字。現時咁多資料當中惟有呢個網有寫呢個字,其它書籍都寫有音無字。 http://hanyu.chi.cuhk.edu.hk/pinyin2.asp?py=waang