QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2048|回復: 8

[八卦時聞籮] 石首警民衝突秋後算帳

【太陽報專訊】湖北石首市年輕酒店廚師涂遠高上月中在任職酒店離奇死亡,引發大規模警民衝突事件餘波未了。當局早前與死者家屬簽下「免責協議」後秋後算帳,死者家屬最近被警方分批帶走,至今已有五人被刑拘,手持協議的家屬前日授權律師聲討說法。死者家屬透露,涂遠高的遺體於上月二十五日火化前,當地政府與他們簽署「免責協議」,白紙黑字寫明不追究家屬在騷亂事件中的刑事責任。然而,兩日後便有家屬陸續被警方帶走調查。本月八日,當局列出一份八人家屬名單,要求涉事者當日投案自首。死者家屬先後有十七人被調查,其中五人被刑拘。其中一名親屬稱,被釋放的人均被要求寫下《悔過書》和《保證書》,她只因質疑當局解釋而說了一句:「跳樓自殺怎麼沒有血?」就被警方控以擾亂群眾罪。28人涉騷亂被拘據悉,另有二十八名涉參與騷亂者被當局以「涉嫌聚眾擾亂公共場所秩序、交通秩序罪」拘留,約三十人在逃,帶走調查的達百多人。媒體報道,當局在騷亂後拘捕了數十人,本月三十日前將有判決。
石首啲官員真係想死,好似唔搞事唔舒服嘅,睇下到時中央忍唔住,點樣搞呢班搞事嘅石首官員。
原帖由xiss於 2009-7-23 15:31 發表石首啲官員真係想死,好似唔搞事唔舒服嘅,睇下到時中央忍唔住,點樣搞呢班搞事嘅石首官員。
中央收得到風就話啫,至弊收唔到嘞!
原帖由 cingsan 於 2009-7-23 15:50 發表 中央收得到風就話啫,至弊收唔到嘞!

報紙都登埋出嚟啦,中央風就肯定受到嘞,差在等幾時忍無可忍嗟。

反正新華社都放風啦(新華時評,見今日《南都》):「石首政府嘅做法,令人痛心!」,即係令中央痛心啦,你令中央痛心到忍無可忍,中央就自然令你石首政府「痛苦」!!!。
钟央同班地方官都系蛇蛇鼠一窝既.......
冇錯,佢哋冇秋後算帳,睇下日曆就知,而家先係大暑,未有耐立秋,更之然冇到秋後囉!
原帖由 xiss 於 2009-7-23 16:18 發表 報紙都登埋出嚟啦,中央風就肯定受到嘞,差在等幾時忍無可忍嗟。反正新華社都放風啦(新華時評,見今日《南都》):「石首政府嘅做法,令人痛心!」,即係令中央痛心啦,你令中央痛心到忍無可忍,中央就自然令你石首政府「痛苦」!!!。 ...

既然你咁信任中央嘅,不如幫石首去北京上訪啦~
原帖由 外外星人 於 2009-7-23 23:14 發表 冇錯,佢哋冇秋後算帳,睇下日曆就知,而家先係大暑,未有耐立秋,更之然冇到秋後囉!

繼毛氏「陽謀」之後,又來個「大暑算賬」,犀利!
原帖由 newer 於 2009-7-23 23:15 發表 既然你咁信任中央嘅,不如幫石首去北京上訪啦~

唔得,我唔可以影響到廣州市正苦伽嘛