QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4368|回復: 4

[問音問字] 標題:「行」嘅讀音

请问:[行街],[发行],[行政],[银行]中嘅[行]读音喺点嘅呢?

Re:標題:「行」嘅讀音

haang4街 發hang4 hang4政 銀hong4 惡hang6 重有上次有人提及到嘅一個轉音,中hong2,农hong2,建hong2

joey在2005-10-29 09:26:00說道:[br]请问:[行街],[发行],[行政],[银行]中嘅[行]读音喺点嘅呢?
行haang4街 发行 :我习惯读hang4,不过亦有好多学者认为应该读hong4 行hang4政 银行: hong4 (或转读hong2)

王亭之王老研究过"发行"系"派发畀行[hong4]家(即铺头)"噉解... 不过,而家多数人都读[hang4],新嘅意思系"流通出街",如果系错嘅,都算错有错着啦 横惦大家都系噉读咯

唔係㗎,香港嘅《基本法》廣告講“香港政府有權自己發行hong4紙幣,亦有權授予銀行發行hong4”。呢個‘發’出去嘅‘行家’係‘銀行’。就算最後流通街,始終都要經過“商舖”與售出去。 唱片發行(hong4),都係先發到落唱片專賣店。 手機發行都要先畀經銷商。 其實乜都係發行hong,我覺得王亭之講得啱嘅。