QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2102|回復: 8

[衣食住行] 香港的吃

我每次去香港前,都会四处打听吃的地方

下面是我上次收集到的地方,大家还有没有推荐的  (不要海鲜,不要高档地方)

上環威靈頓街嗰間雲吞大王
佐敦白加士街嘅澳洲牛奶公司(炒蛋\多士)
中上環交界嘅嘉咸街-結志街街市
灣仔春園街嘅金鳳茶餐廳
九記牛腩 胜香園 稻香酒樓

評分

查看全部評分

如果有图更好.

敢说香港最好嘅印度菜馆,地址不详,转自"一个BLOG"

内观:

薄饼:

菠菜芝士:

咖喱烤鸡:

烤鱼:

前菜,咖喱角:

灣仔,看見有一麵家主打撈麵,叫」楊記麵家」。

這裡最出名的就是蝦子,和大地魚撈麵。

灣仔有一家食店,位於晏頓街,每次經過也大排長龍。好奇之下問問司機,原來這家膳食小廚是專門吃炭燒雞扒的:

外观:

非常感谢,我都去试试
其實,講到一個地方嘅美食,我覺得口味係因人而異;點嘅標準先至算係高消費,同樣亦因人而異。
香港其實幾乎每一區都有唔少頗有特色嘅美食蒲點。除海鮮、西餐與小食之外,個人比較感興趣嘅係油尖旺一帶嘅各國美食,樓主不妨留意一下金馬倫道一帶嘅異域餐廳,呢一帶就有唔少日、韓、越南等等菜色,灣仔一帶亦有食日本嘢嘅地方,以前蒲過唔少,不過都甚少一一記住啲餐廳嘅名。
如果要經濟實惠,亦可以試下類似「坂長壽司」(唔好被個名稱呃咗,入邊并非僅僅係食壽司咁簡單)、「意粉屋」之類嘅連鎖店。幾年前喺元朗就品嘗過一間好出名嘅葡國餐廳(乜名就唔記得咗嘞,大概好似叫做「XX牛尾之類」),價錢唔貴,嗰次三個人洗4舊水左右已經食到過足癮。呢度專門食咖哩牛尾,味道靚到冇得彈,香濃無比,口感一流,食過之後先知道乜嘢先係真正嘅咖哩,此前食過嘅咖哩簡直不知所謂!
加價熱潮
如果我去開尖沙咀,就鍾意去近碼頭嗰間「星光行」の地庫の「麵蔵」食日本嘢,快餐店咁嘅形式,唔貴幾10元到就得!