QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3768|回復: 10

[其它] 今日听咗王亭之春秋

对正音提出咗中肯嘅态度. 而且发现, 香港嘅正音运动真係唔係路. 搞到啲音乱晒.

Re:今日听咗王亭之春秋

我覺得有啲嘢兩睇啦。正音確實好有必要,不過唔好亂咁嚟。 好似好多人唔識讀“骼”字,將之讀爲“洛”,就有必要正音,教人重新正讀“格”。 又如“敬業樂業”,當中“樂”嘅正讀相信冇幾多人識,正音確實好有必要。 不過香港嘅正音運動搞到大家都有所顧忌,喺學校學一套,返屋企又另外一套,噉究竟係隨俗流定係官字兩個口?大家自己諗啦。

“正音”嘅正确理解应该系正错音,懒音;而唔系好似香港中大几个学者噉,系又改,唔系又改。

无规矩不成方圆,无标准不可正音

如果正音对准懒音,则对症下药,偏偏佢搞到矫枉过正,破坏正音既名声,懒音亦冇人睬佢

正音应该只局限下广州话或香港话内部,形成统一的口音,以方便广东、广西唔同方言的粤语同胞学习,也方便外省朋友学习。 但最好唔好造成各地粤语方言都向广州话靠拢,应该每一地的粤语方言都系我地的财富。系我地一致反对政府大北方主义,抹杀粤语的同时,我地也要体谅各地粤语同胞的习惯,保护好各地的粤语方言。

我都唔贊成硬性規定粵方言嘅正音向廣州話靠攏。 有時未必廣州話發音就係最準確,我哋做粵語研究工作都需要借助其它四鄉話嚟辯證。 各地嘅方言要好好保護。

既然正音,就必然有一个标准——至少喺时间、地区、参考书籍、使用人群有一个大概范围 唔系某某专家话佢先系标准,某某教授又话根据边本书作准……真系唔知听得边个

唉, 最弊啊何博士揸住本广韵就叫正统, 都成千几年前嘅书. 好多音都经过历史同环境嘅洗礼发生咗变化. 以一千前嘅音嚟纠正现代发音. 真係有少少矫枉过正

講得好~~~可惜何博士係中大好有地位~~~

多数网友都支持正音,只系反对纠枉过正罢了。

王亭之逢「正」必反的态度并不可取,呼吁网友理性看待正音。