QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2103|回復: 6

[純水無大礙] 香港歌星降溫

香港歌星降溫 《超級女聲》熱潮席捲全國的同時,香港歌星在內地不斷降溫,已成為不爭事實。京城一名娛記向本報表示,現在再大牌的香港歌星,演唱會入座率能達到七成已相當不錯,最近某歌唱組合在北京的演唱會,開場前門票降到30元也無人問津。 twins?? 曾任華納唱片中國公司常務副總經理兼製作總監,現任太合麥田音樂公司董事總經理宋柯,最近簽下超級女聲冠軍李宇春。宋柯表示,超女造出了內地自己的超級明星,這將在戰略上彌補內地唱片公q乃至唱片業的空白,也是內地唱片能否真正與港台唱片抗衡的最大、最後的課題。 宋柯表示,他認同超女是一種新的造星模式,這種利用電視和網絡為平台,最終由大眾決定冠軍誰屬的方式,顛覆了傳統的制定標準、限制選手的精英節目。他又說,十餘年來,內地唱片工業遵循港台的模式,而這種模式並不很全面。他解釋說,中國是一個大國,音樂業應該是美國式的,情歌、搖滾、爵士、古典等多種音樂類型各自佔據一定市場份額。而內地目前受香港影響,情歌佔了95%,種類單一,市場畸形。他預期隨?更多超女出現,內地會自己產出一批明星,填充巨大市場的需要。 宋柯說,目前香港歌星在內地沒有八、九十年代那麼紅,根本原因是「經濟基礎決定上層建築」,如今香港的生活方式及優缺點已被內地人熟知,不再是一個被羨慕的對象,香港的文化產品也就隨之走低。「香港歌星應該先在音樂上做好,出碟不要太多,兩年一張就足夠,減少內地人的審美疲勞」,宋柯對香港音樂人有這樣的建議。

Re:香港歌星降溫

個人覺得家陣啲歌啊,戲啊,都係一個樣,商業味越嚟越濃,真正嘅看點越嚟越少!

我對香港而家既歌星係極度失望... 想搵個唱得既真係好難... 相對返超級女聲既參賽選手, 佢地既唱功真係比香港既新一代歌星好好多~ 我都好鍾意張靚穎同紀敏佳咖~~ em5:

hk d singers....shit.... em1:

新派嘅歌手例如陳奕迅、劉浩龍、何韻詩、容祖兒嘅唱功都好好。

desmond在2005-11-11 11:04:46說道:[br]新派嘅歌手例如陳奕迅、劉浩龍、何韻詩、容祖兒嘅唱功都好好。
陳奕迅、郑中基呢几位同而家班垃圾比都算好歌之人喇,但同以前真系玩音乐出身嘅歌手比,都始终差咗啲。 至于英皇出身嗰件,最近搞到靠卖铁bra为生,真系凄凉,如果真系唱得就唔使噉啦。睇吓小凤姐,从嚟都系企喺度唱歌嘅,根本唔需要搞三搞四。

而家時代唔同啦,齋企响度唱,歌迷唔 buy 咖啦。時勢造就嘅。 容祖兒嘅師傳係羅文,初出度嘅時候走雄壯聲底路綫,好唱得吓。 而家轉走另一條聲底路綫,可能為商機而改, 覺得佢違反咗自己嘅本身優點,搞到聲綫差咗。