QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4126|回復: 7

[簡繁體漢字] 重編粵語字小字典

哋 [dei6 地] 們: 我哋(我們); 你哋(你們) [dei2 打己切] 有點兒: <用法: 單字疊詞+哋> 暈暈哋(有點兒發暈); 凍凍哋(有點兒冷) [di4 地時切] 音譯字: 爹哋(爸爸/英文daddy的音譯詞) 【人哋】 別人/他人, 不作「人們」解 <錯別字: 哋> 佢 [keoi5 拒] 他/她/牠/它/祂: 佢哋(他們/她們/牠們/它們/祂們) 搵 [wan2 穩] 1. 尋找: 搵工(找工作); 搵嘢(找東西) 2. 賺取: 搵食/搵錢/搵銀(賺錢) 【搵笨】 欺騙, 尤指在金錢或利益上, 字面解作找愚笨的人來欺騙: 畀人搵笨(被別人騙了); <用法: 搵+代詞/名詞+笨> 搵你笨(欺騙你); 搵啲遊客笨(欺騙遊客) 【搵餐晏仔】 賺錢, 字面解作找一個午飯 【搵老襯】 同「搵笨」, 老襯解作愚笨的人 <用法: 與「搵笨」相同> 揾 同「搵」 重 [zung6 仲] 1. 還: 重有(還有); 重要(還要); 重要唔要(還要不要); <用法: 名詞+重+形容詞+過+名詞> 你重老過我(你比我還老) 2. 更加: 你重老(你更老) 3. 和普通話的「重zhong4」字相若,解釋從略 [cung5 似勇切] 和普通話的「重zhong4」字相若,解釋從略 [cung4 蟲] 和普通話的「重chong2」字相若,解釋從略 <注意: 千萬不要把「重有、重要」等詞錯寫成「仲有、仲要」, 因為「仲」字只有「兄弟排行次序二」和「在當中的」兩個意思,而「重」字才有「再次」的意思。> <錯別字: 仲> 攰 [gui6 技妹切] 疲倦/疲勞: 眼攰(眼睛疲勞) <字形解構: 「攰」是一個會意字, 當一個人體力透支, 就會覺得疲勞, 因此「攰」字是由「支」和「力」兩個字組成的> 攞 [lo2 裸] 1. 拿: 攞住(拿着); 攞嚟畀我(拿來給我) 2. 用: 攞支筆寫字(用筆來寫字) 3. 拿走/奪取: 攞你命(奪走你的性命) 【攞嚟】 1. 拿來 2. 自討苦吃 【攞嚟衰】 自討苦吃 【攞嚟賤】 同「攞嚟衰」 【攞命】 要命 嬲 [nau1 呢收切] 生氣/憤怒: 嬲爆爆(生氣) <字形解構: 「嬲」是一個會意字, 兩男一女的三角戀愛關係會令三個人都感到不快和憤怒, 因此「嬲」字是由兩個「男」字和一個「女」字組成的> 靚 [leng3 啦鏡切] 1. 美麗/漂亮/帥: 靚仔同靚女(帥哥和美女); 扮靚(打扮); 貪靚(愛美) 2. 好/優良: 茶葉靚(茶葉品質好); 靚位(好座位) <注意: 千萬不要把「僆仔」錯寫成「靚仔」, 因為「靚」字沒有「乳臭未乾」的意思> 靓 同「靚」 睇 [tai2 體] 看/見: 睇吓(看一下); 睇戲(看電影) 【睇水】把風 【睇頭】看點 【冇眼睇】 看不下去/不想看了, 字面解作沒眼睛看 啱 [ngaam1 鴉監切] 1. 正確: 你講得啱(你說得對) 2. 適合/合適: 呢種生活啱我(這種生活方式適合我) 3. 合心意: 啱晒我心水(非常合我心意); 唔啱傾到啱(不滿意的話, 討論到合心意為止) 4. 剛好,剛才: 咁啱(剛巧); 啱啱(剛剛) <錯別字: 岩> 諗 [nam2 紐感切] 1. 思索: 諗計(想法子); 唔想諗(不想去想) 2. 考慮: 等我諗吓先(讓我先考慮一下) 3. 認為/推測: 我諗我已經鍾意咗你(我認為我已經愛上你了) 【諗頭】 主意/點子 <注意: 在粵語中,「諗」字有「思索、認為」等意思, 而「想」字只有「打算、希望」等意思, 要特別注意> 谂 同「諗」 想 [soeng2 賞] 打算: 我想去旅行(我打算去旅遊); 2. 希望: 想讀多啲書(希望多唸點書) <注意: 普通話的「想」字有「思索、認為、打算、希望」等意思, 但是粵語的「想」字卻只有「打算、希望」等意思, 要特別注意> 嘅 [ge3 價借切] 的: 最耐嘅(最久的); 我哋嘅(我們的); 邊個買嘅書(誰買的書); 食嘅着嘅(吃的喝的) [ge2 假寫切] 語氣助詞, 嘆息的語氣: 都得嘅(也行); 點解會咁嘅(為甚麼會這樣) <錯別字: 既,旣> 乜 [mat1 媽吉切] 1. 甚麼: 巧 [kiu2 卡小切] 1. 剛巧: 咁巧(這麼巧) 2. 法子/點子: 條巧幾好(這個法子不錯) <錯別字: 橋> 僆

Re:重編粵語字小字典

係 [hai6 系] 是: 唔係(不是); 就係(就是); 確係(確是); 即係(即是) 係 【一係】 <用法: 一係++一係+> 係 <錯別字: 系,繫,喺> 系 同「係」 ---------------------------------- 喺你 = 當你

desmond在2005-11-03 02:21:15說道:[br]哋 [dei6 地] 們: 我哋(我們); 你哋(你們) [dei2 打己切] 有點兒: <用法: 單字疊詞+哋> 暈暈哋(有點兒發暈); 凍凍哋(有點兒冷) [di4 地時切] 音譯字: 爹哋(爸爸/英文daddy的音譯詞) 【人哋】 別人/他人, 不作「人們」解 <錯別字: 哋>
紅字部分何解?~

係 錯別字:地,我打錯

到底"fing頭丸"嘅'fing' 字點寫?

個人意見,“𢫕頭丸”。

喺網上睇到好多人將 "kup 嘢" (偷窺) 嘅 "kup" 字寫成『盵』. 查過中大粵音網, 『盵』粵音 "氣" (hei3), 是姓氏. 請問 "kup 嘢" (偷窺) 嘅 "kup" 字, 係唔係應該寫成『目及』?

我見過兩種寫法一個係𥄫 另一個係𥅴 唔知邊個先啱?? 個人覺得應該係第一個比較形象