QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3184|回復: 7

[其它] 「挎包」粤语如何讲?

挎包不同与手袋。他是可以背负肩上的!
请问粤语如何讲?

求大家帮忙解答下!不要问题沉下去。

有帶冇帶都係手袋一个。
原帖由 恐龙走猫步 於 2009-7-15 21:47 發表 挎包不同与手袋。他是可以背负肩上的! 请问粤语如何讲?
側孭袋 斜孭袋 shoulder bag
手拎袋 hand bag
未知是否同你所講一樣

講開又講嘞,家陣啲人知唔知「手抽」咖?

所謂嘅「菜籃子」係唔係即係我哋嘅「手抽」嚟咖?

《這雙手》
曲:許冠傑 詞:林振強
錢沒有 / 洋樓沒有 / 沒有跟班跟我走 / 窮是我 / 平凡是我 / 伴我渡日是我兩手 / 這雙手雖滿舖泥土 / 粗粗欠清秀 / 卻對你獻上我的所有 / 目前及以後 / 求讓我 / 祈求讓我 / 讓我一生牽你手 / 長路裏 / 悠長路裏 / 若你倦便搭我手 / 這雙手不怕多勞苦 / 粗中帶點幼 / 永遠會替你擋開風雨 / 逆來代你受 / 蚊兒針你時 / 一手幫你拍走 / 風兒吹你時 / 雙手溫暖你手 / 為你願抬床櫃挽手搊 / 拿鞋拿襪遞雨褸 / 請接受 / 這一雙手

原帖由 芬1012 於 2009-8-9 00:40 發表 講開又講嘞,家陣啲人知唔知「手抽」咖?   所謂嘅「菜籃子」係唔係即係我哋嘅「手抽」嚟咖?

話時話,你唔提,真係唔記得仲有「挽住個手搊」呢樣嘢

不過提得個提,睇吓四圍係噉冚過嚟嘅「籃子」、「提包」就估倒「手搊」、「手袋」之類都係唔夠「籃子」、「提包」挭咖喇……