QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2668|回復: 6

[其它] 鸣震学堂教你「隔离」的含义

鸣震学堂系广州台今日报道嘅一个子节目,专门讲解广州话正字嘅,好多广州话正字太古老啦,香港粤语机构通常都冇讲到!

古代文獻中幾乎見唔到有用例?(其實係話無例子咁解!)唉......如此電視台,重有乜野好講?

客至 -- 杜甫 

舍南舍北皆春水 但見羣鷗日日來
花徑不曾緣客掃 蓬門今始為君開
盤飧巿遠無兼味 樽酒家貧只舊醅
肯與鄰翁相對飲 隔籬呼取盡餘杯

史上最富有挑逗性的曖昧句子。

花徑不曾緣客掃 蓬門今始為君開

手痕又心諗,「隔籬」呢個寫法係香港絕對唔陌生,無理由好似呢個電視台節目咁描述,好似無乜人知㗎?於是上 google 找一下,用「隔籬」的網頁有六萬多,用「隔篱」的也有四萬九千多。不過,用「隔篱」搜尋的結果,很大部份都是繁體或白香港網頁。而即使是簡體網頁,很大部份是翻譯香港電影名稱如:「哗鬼住正隔篱」、「隔篱位系古惑仔」等等。

又,google 第一位的竟然是粵協。
http://www.cantonese.asia/attachments/oncc/lessons/023.htm

當中提到「這個詞一直被古漢語流傳下來,而粵語恰好又是最接近古漢語的方言」。
之所以,甚麼本土「創作」嘅方言,真係笑死人。

Picture 1.png
Picture 2.png

自己冇料唔知就話古籍文獻唔見有用例,重有連隔籬同隔離都未識得分,就夠膽死出嚟教人。

好一個廣州臺!

隔籬鄰舍

垃圾節目

好普通的詞,好多人都知正寫,好心做一資料搜集la