QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8897|回復: 36

[問音問字] "無"与"冇"

請問,"冇"嘅原字是否"無"?thanks!
否!

原帖由 100200 於 2009-6-26 00:48 發表   請問,"冇"嘅原字是否"無"?thanks!

我唔知點解上邊會講「否」囉

「無」字正係「冇」字嘅本字

原帖由 Lucciora 於 2009-6-26 01:53 發表 我唔知點解上邊會講「否」囉   「無」字正係「冇」字嘅本字

錯。

兩位大俠解答吓好噃,「冇」字本身係廣東嘅自造字,康熙同說文解字根本就搵唔到
  多謝樓上各位嘅回復!但係,點解有尐人話"渠"係"佢"嘅原字呢?

渠,係佢嘅本字。無,係冇嘅本字。

如果噉都否認,你不如話「淺」同「錢」唔係同一個字。粵語變調好正常。

唔好下下搵本字,未有字之前啲人唔講嘢咩?冇≠無;渠=坑渠、屎渠≠佢

原帖由 neolite 於 2009-6-28 14:42 發表 渠,係佢嘅本字。無,係冇嘅本字。如果噉都否認,你不如話「淺」同「錢」唔係同一個字。粵語變調好正常。

粵語就係粵語、英語就係英語、日語就係日語……我就係我。

原帖由 neolite 於 2009-6-28 14:42 發表 渠,係佢嘅本字。無,係冇嘅本字。如果噉都否認,你不如話「淺」同「錢」唔係同一個字。粵語變調好正常。

嗰啲將有水有木嘅屎渠、臭坑渠嘅「渠」當成「佢」嘅啲人,真係對某樣嘢盲目到連尊嚴係乜都唔理咖嘞。

【冇】

mǎo
  〈方〉没有。

【无】(無)

mó
  见[南无](nāmó)。另见wú。
  ◆ 无(無)
  wú
  ①没有(跟『有』相对):从~到有│~产阶级│有则改之,~则加勉。
  ②不:~论│~须。
  ③不论:事~大小,都有人负责。
  ④同『毋』。另见mó。

冇…………呢个字应该系由「有」而被发明的,仲好可能系响运用其中,D人贪方便,将「有」去两笔变成「冇」,正式的地位和官方认受性,较「無」低好多!

原帖由 外外星人 於 2009-6-28 20:17 發表 唔好下下搵本字,未有字之前啲人唔講嘢咩?冇≠無;渠=坑渠、屎渠≠佢

成日將「音」同「字」分得咁開。未有「冇」之前,越人就唔用「無」?你未識「冇」字之前就唔知道「無」表示「沒有」嘅意思?漢字只不過係助記符,你係都發明個「冇」字無所謂,但係話「冇」≠「無」就顯得比較「背祖忘宗」。都話咗如果你唔鍾意漢字,以後用音標,噉就肯定唔會搞錯你嘅讀音了。

毛雞嘅本字係咪毛雞呀?
有問題咩?我記得你都發過帖「屈頭巷」,你一定要話「屈」只可以讀wat1,噉肯定奇怪啦,但係如果話重有一個讀音gwat6,咩問題都解决晒啦。反觀「屈」兩個讀音咁大區別你都可以接受,「無」變個調就話係另一個字。敢問「冇」有超越「無」嘅意思?已經講咗,文字係助記符,閱讀嘅時候係唔需要每個字都讀出聲音來嘎,睇到個「無」字就知道表示否定就係了,做咩理佢讀音係咩。初學一門外語閱讀嘅時候先需要逐個字讀出來,母語可以「一目十行」。
普通話都有沒、無之分,點解我哋連冇、無都懶得分呢?又唔見人哋將「無」產階級講成「沒」產階級?
普通話都有沒、無之分,點解我哋連冇、無都懶得分呢?又唔見人哋將「無」產階級講成「沒」產階級?

你真係好識「鑽牛角尖」,專有名詞有得解嘅咩?你咁講「再見」等唔等于「再睇」、「又見」啊?固定搭配來嘎。我都無話用「冇」就,我係指出你如果話「冇」不等于「無」呢個講法係嗻。現成喺度嘅唔要,香港嘅造字就到十足十,何苦呢。

世界上有邊種字唔係造出嚟嘅呢,你話我知?

點解你哋造得字,我哋就唔造得呢?

咩你地我地,隻字你造嘅咩?香港月亮特別圓嘎?香港教你咩野都統統照單全收,不假思索,人云亦云。造都要造得有根有據啊,你造個「冇」字出來有咩用先,純粹為咗區分聲調?如果人人都可以自己造一套字,重有咩規範可言,四會話一套字,廣州話一套字(你叫香港話好過,反正你咩都跟香港嘅),江門話一套字。噉秦朝統一度量衡、文字作用何在。人地話「冇」就「冇」,「有」就「有」。你越拉開同漢語嘅關係,粵語死得越快。無漢語支持,粵語有咩根據啊。成日將重點放喺個讀音上面,捨本逐末

原帖由 neolite 於 2009-7-2 12:53 發表 你越拉開同漢語嘅關係,粵語死得越快。無漢語支持,粵語有咩根據啊。

佢哋呢班友仔成日处心积虑咁就系想要将粤语彻底咁脱离汉语