QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2707|回復: 11

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測(四)

    呢個真系(1)(2)仔嚟嘎,去到邊度都撈得生。

    該死唔使(3),食幾多著幾多整定嘅。

    你伯(4)在生嘅時候對你咁好,你竟然仲要激死老竇搵山拜!

    你咁矛(5)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。

    俗語話(6),一個蘿白一個氹。

    我同佢大家都咁(7)咁(8),你叫我點好意思話佢?

    佢班友搵到錢咪(9)曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。

    受人茶(10),自然要幫人出面。

呢個真系(世)(界)仔嚟嘎,去到邊度都撈得生。

該死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。

你伯(爺)在生嘅時候對你咁好,你竟然仲要激死老竇搵山拜!

你咁矛(賴)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。

俗語話(齋),一個蘿白一個氹。

我同佢大家都咁(高)咁(大),你叫我點好意思話佢?

佢班友搵到錢咪(砌)曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。

受人茶(禮),自然要幫人出面。

原帖由 馬萬千 於 2009-6-20 01:15 發表 呢個真系(世)(界)仔嚟嘎,去到邊度都撈得生。   該死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。   你伯(爺)在生嘅時候對你咁好,你竟然仲要激死老竇搵山拜!   你咁矛(賴)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。   俗語話(齋),一個蘿白 ...

すごい!!

你已經攞到90分,仲剩一題:

「佢班友搵到錢咪(9)曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。」

    死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。——我哋多數會講死唔使(病)。

 
    你咁矛()嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。——矛會少啲人講,唔知邊齣戲有個人花名就叫矛華。

    佢班友搵到錢咪()曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。

原帖由 外外星人 於 2009-6-20 23:06 發表     該死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。——我哋多數會講應死唔使(病)。     你咁矛(躉)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。——矛躉會少啲人講,唔知邊齣戲有個人花名就叫矛躉華。 &nbs ...

 「   佢班友搵到錢咪()曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。」 畀你攻破埋 最後一城添。

重複一下全部答案:

l        呢個真系()()仔嚟嘎,去到邊度都撈得生。fficeffice" />

l        該死唔使(),食幾多著幾多整定嘅。

l        你伯()在生嘅時候對你咁好,你竟然仲要激死老竇搵山拜!

l        你咁矛()嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。——呢度嘅「賴」字讀陰平調,即音同「拉」。唔知「矛賴」系咪「無賴」嘅變調?可以查究下。

l        俗語話(),一個蘿白一個氹。

l        我同佢大家都咁()咁(),你叫我點好意思話佢?

l        佢班友搵到錢咪()曬啲茶樓飯市~。唔通會有得剩咩。

l        受人茶(),自然要幫人出面。

原帖由 外外星人 於 2009-6-20 23:06 發表     該死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。——我哋多數會講應死唔使(病)。     你咁矛(躉)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。——矛躉會少啲人講,唔知邊齣戲有個人花名就叫矛躉華。 &nbs ...

死唔使(病),食幾多著幾多整定嘅。——我哋多數會講死唔使(病)。應該兩種都有人講。

 
    你咁矛()嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。——矛會少啲人講,唔知邊齣戲有個人花名就叫矛華。 呢個字點讀呀?

出面 —— 出頭

全部 —— hambaanglaang

六叔,我慣咗唔睇答案住,自己諗好咗就填滿啲「()」,故此,啲字會同你有少少唔同。

dan2

原帖由 芬1012 於 2009-6-22 12:15 發表 出面 —— 出頭   全部 —— hambaanglaang

有時「出頭」唔一定等同於「出面」。

至於「hambaanglaang」,我都好想用嘎,弊在唔識字……

受人茶禮,自然要出面。」

受人茶禮,自然要出頭。」

冇錯。

「至於「hambaanglaang」,我都好想用嘎,弊在唔識字……」

好多人都有呢種心態,粵語冇得maan.

你咁矛(系)嘎,講好咗嘅嘢而家又全部唔算數。