QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11479|回復: 11

[閒話雜談] 香港政府部門的"署"和"處"

有些部門叫做XX署, 有些部門叫做XX處, 自己一直沒有意識去主動區分. 如果要區分, 可能要看看部門的英文名稱.

我都好有疑問,請香港朋友解答一下。

香港政府架構中文版及英文版

http://www.gov.hk/tc/about/govdirectory/govchart/index.htm

http://www.gov.hk/en/about/govdirectory/govchart/index.htm

我留意到, 有些部門叫"署", 有些部門叫"處", 但英文都叫DEPARTMENT.

原帖由 HKCantonese 於 2009-6-18 16:45 發表 香港政府架構中文版及英文版   http://www.gov.hk/tc/about/govdirectory/govchart/index.htm     http://www.gov.hk/en/about/govdirectory/govchart/index.htm     我留意到, 有些部門叫 ...
該幾解中文要分開兩箇字來寫?

原帖由 嶺南散人 於 2009-6-18 16:53 發表 該幾解中文要分開兩箇字來寫?

唔知道, 我提出黎都係想請各方高人指點.

我想問,你認為「處」、「署」有甚麼不同呢?
如果我答你,命名時根本係求求其其就算,你會唔會收貨?

從前英國人當家作主,中文無地位,翻譯都係畀華人睇,譯得好唔好佢地都唔係好關心。所以至有 1977 年爭取中文合法化,事後中文至會成為法定語言。

例如,保安局下五個紀律部隊,點解中文名會用唔同的「處」、「署」?

~ 香港警務處 (Hong Kong Police force)
~ 香港海關 (Customs and Excise Department) (前香港工商署轄下緝私隊)
~ 入境事務處 (Hong Kong Immigration Department)
~ 消防處 (Fire Services Department)
~ 懲教署 (Correctional Services Department)

大家的編制、訓練、薪酬等等相近,除警隊比較特別外,其餘四部隊更組成聯合工會。如果政府真有清楚區分的話,怎會如此?

再舉一例,如果大家重記得嘅話,香港回歸前三司,中文名稱是參考清官制名稱:布政司、財政司、律政司。布政司是首長名稱,亦是部門名稱,辦公地點是布政司署。其餘二司相似。

但了解中國官制的朋友,都知道不對罷?司就是部門名稱不錯,但首長就是使了,「山西布政司」的首長就是「山西布政使」,還有唐的「節度使」和「按察使」等。有人犯了法麼?「若有作奸犯科及為忠善者,宜付有司,論其刑賞」,那就將其轉送有關部門處理罷。

回正題,「處」和「署」有幾隨意,簡單一句「歷史遺留下來的問題」可以概括。

香港布政司首長喊做「布政司司長」。

大明布政司嘅全稱係「承宣佈政使司」。

回歸前香港並無「布政司司長」一職,只有「布政司」。
古代冇 呢樣嘢。
原帖由 普君南拆遷居民 於 2009-7-8 20:37 發表 古代冇 長 呢樣嘢。
秦代就有縣長一職
保長就有,一時唔偷雞就做保長。