QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10824|回復: 15

[八卦時聞籮] 粵語水平測試(四六級)全省統一認證考試試題

2009年度廣東省粤语水平测试(四六级)全省统一认证考试

粤中卷

全卷共12大题,满分200分。考试用时200分钟

注意事项:

1.  答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、座位号填写在答题卡相应的位置上。

2.  选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用胶擦擦干净后,涂选其它答案。答案不能在试卷上。

3.  非选择题必须用黑色字迹的钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔或涂改液。不按以上要求作答的答案无效。

4.  考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,将试卷和答题卡一并交回。

一、基础选择题:(40分) 

01.「缩骨」的意思是  

A.形容人很瘦 B.形容人很穷 C.形容人很吝啬 D.形容人很小心、谨慎 

02.「鸡脚」的意思是  

A.形容脚像鸡一样 B.形容走路像鸡一样 C.形容走路很小声 D.形容走路很匆忙 

03.ke4 le4  

A.特别的 B.古怪的 C.有趣的 D.无聊的 

04.以下哪个词是用来形容那些容易被别人拿好处的人  

A.粉肠 B.金鱼佬 C.水鱼 D.蠢佬 

05.与「孤寒」同义的词是 (   

A.度缩 B.企理 C.爬头 D.掟弯 

06.「ke1 le1 fe1 ( ) 

A.好色的人 B.无足轻重的人 C.有个性的人 D.喜欢的人 

07.「ko1 laau1 ye1!」的意思是  

A.我的天啊! B.不是吧?! C.你去死吧! D.岂有此理! 

08.歇后语「山草药」的下一句是 (   

A.人人啱 B.神憎鬼厌 C.噏得就噏 D.心知肚明 

09.与「发long1  lai2 (   

A.发瘟 B.发烂咋 C.发钱寒 D.发达 

10.与「懵盛盛」不同义的词是 (   

A.憨居 B.sok1 sok1 C.蒙查查 D.gaang1 gaang1 

11.与「嘈生嗮!」不同意的是(   

A.嘈喧巴闭! B.鬼咁大声! C.六国大封相! D.拆楼咩! 

12.四个中,不同意思的是 ( ) 

A.茅尼 B.大乡里 C.木嘴 D.碌葛 

13.四个中,不同意思的是 ( ) 

A.八月十五 B.箩柚 C.pek1 pek1D. 窟窟 

14.与「箩底橙」同义的是 ( ) 

A.隔夜粥 B.头啖汤 C.mei1 D.卖剩蔗 

15.「帮衬」的意思是 (   

A.请帮忙 B.请光顾 C.请进 D.请回吧 

16.四个中,不同意思的是( ) 

A.收风 B.收皮 C.收嗲 D.收声 

17.「盏鬼」的意思是  

A.恐怖的 B.新奇的 C.有趣的 D.进口的 

18.四个中,不同意思的是 ( ) 

A.去咗 B.钉咗 C.瓜咗 D.跌咗 

19.四个中,不同意思的是  

A.松人 B.撇人 C.散水 D.行人 

20.「ju1 yi5 sing2  

A.假货 B.好货 C.真货 D.次货 

二、为下列词搭配(15分) 

A.掁掁 

B.黚黚 

C.鼆鼆 

D.黢黢 

乌  E.鸡鸡 

三、写出这些外来词的原词(20分) 

波士: 

菲林: 

士啤拿: 

士多: 

冧巴: 

车李子: 

四、写出下列词的意思(25分) 

乱噏廿四: 

巴闭: 

大步槛过: 

扮无菲林: 

心抱: 

五、听写题(10分) 

听写内容: 

(听普通话:广州要一年一小变,三年一中变,五年一大变,争取早日成为国际大都市。) 

六、听力理解题(14分,每题2分)   

1、录音:「三点八个字响门口等,黎迟咗就唔七等你嘎啦!」 

问题:他们约定的时间是( )。 

A、五点零七分 B、三点零八分 C、三点五十七分 D、三点四十分 

2、录音:「呢条数都唔识计?!成碌葛噉,你个脑生喺个lo1 yau5道啊?!」 

问题:这位同志的身份最可能是(  

A、卖菜的 B、老师 C、医生 D、罗大佑 

3、录音:「李同学呢次大镬啰,三科肥佬。」 

问题:李同学遇到的情况是(  

A、减肥失败 B、买了个大锅 C、遇到三个胖子 D、考试不及格 

4、录音:「布薯仔真系唔好彩,佢老窦卖咸鸭蛋啦。」 

问题:小布他爹咋了?(  

A、去见马克思了 B、走私鸭蛋 C、攻打伊拉克 D、中奖了 

5、录音:「我去市场想买付粉肠,结果买咗鱼肠。跟住想去建行,点知只有工商。喺工商见到姨丈,就将鱼肠俾咗姨丈。」 

问题:这位同志原本想去(  

A、打劫银行 B、拜见姨丈 C、兑奖 D、买猪肠 

6、录音:「寻晚同三姑六婆坐埋打咗八圈,输到一栋都冇,连老婆本都蚀埋!」 

问题1:这位同志昨晚在做什么?(  

A、打坐 B、和女同志打架 C、搓麻 D、陪老婆 

问题2:他输了什么?(  

A、一栋楼 B、一吨硬币 C、老婆 D、不确定   

七、选择填空题(16分,每题2分) 

1、你只( ),打你电话点解唔应啊?! 

A、肠粉 B、粉肠 C、拉肠 D、腊肠 

2、寻日演唱会( )晒棚,连企位都冇。 

A、建 B、搭 C、拆 D、爆 

3、靓姑今日着咗件新衫,红( ),几抢眼喔。 

A、蒙蒙 B、当荡 C、啵啵 D、掠掠 

4BB仔个面珠 dang1 红( ),好鬼死得意。 

A、蒙蒙 B、当荡 C、啵啵 D、掠掠 

5、以下四个词中不可解释为「死」的是( )。 

A、香 B、钉 C、直 D、飞 

6、再阿吱阿 jo1,信唔信我拍( )噉拍你啦! 

A、姜 B、葱 C、蒜 D、胡椒 

7、嗰个死懒鬼,日日黄朝白晏重赖喺张床道,( )都唔起身。 

A、推 B、铲 C、摸 D、炒 

8、朱先生眼定定咁望住隔离个位小姐,喋晒( )噉款 

A、盐 B、油 C、糖 D、醋 

八、阅读理解题(10分,每题2分) 

顾客甲同顾客乙讲:「天时暑热,身水身汗。整支嘢饮啦」 

铺头老世:「要水啊?边只牌子?......喂,度水啦!望咩望,你以为你么水啊?!」 

顾客甲问顾客乙:「喂,有冇带银啊?......唔系啊嘛?噉重唔较脚散水?!」 

问题: 

第一个「水」的意思是 

第二个「水」的意思是 

第三个「水」的意思是 

第四个「水」的意思是 

第五个「水」的意思是 

九、名词解释(10分,每题2分) 

1、生骨大头菜: 

2、观音兵: 

3、静鸡鸡: 

4、青BB 

十、翻译题(10分) 

请将以下歌词翻译成普通话: 

鹅满试快乐的好耳痛,鹅闷天天一戏个窗! 

鹅们再壳习,鹅闷载升涨,鹅闷事春天滴化———- 

鹅满是咪耐滴煮印勇,鹅闷屎舍烩滴洞亮! 

姣象拧耗骂?路时拧好马?鹅闷田田蚊喉拧———- 

十一、作文(30分) 

请你以《论「阴公」、「冇阴公」和「冬阴公」之间的辨证关系》为题目,写一篇议论文,不少于800字,不准抄袭,套作。

試卷截圖:

可以肯定嘅係,我攞唔到滿分

廣府話而已,「粵語」該箇詞唔係亂用咖。

[目立]咗下,好似同「中山大學」嗰份差唔多啫,邊度出咖?
應該使用正體華字,以粵語白話文行文,豎排免標點,剔除西洋蠻夷英格虜字母。

原帖由 嶺南散人 於 2009-6-16 17:19 發表 應該使用正體華字,以粵語白話文行文,豎排免標點,剔除西洋蠻夷英格虜字母。

首先,呢個水平測試係廣東省水平測試,廣東省屬於内地,使用内地法定嘅簡體中文合情合理。至於竪排免標點,過於迂腐,脫離實際。粵語拼音亦用西洋字母構成,粵語使用粵語拼音有何不可?盲目排斥外來事物未免與時代精神脫節。

原帖由 外外星人 於 2009-6-16 16:16 發表 [目立]咗下,好似同「中山大學」嗰份差唔多啫,邊度出咖?

唔知,反正我個大學朋友將成份試題嘅doc文檔發畀我,我將佢帖上嚟。

18.四个中,不同意思的是 ( ) 

A.去佐 B.钉佐 C.瓜佐 D.跌佐 

——佐佐下,第日咪變咗正字?

原帖由 xiss 於 2009-6-16 19:18 發表   唔知,反正我個大學朋友將成份試題嘅doc文檔發畀我,我將佢帖上嚟。

未聽過邊個部門或者用人單位話會睇你粵語幾級噃!噉呢份試卷畀乜人考呢?咁多錯字,係愛嚟摧殘粵語定係...?又被人話粵語冇文化啦!

原帖由 外外星人 於 2009-6-16 19:28 發表 未聽過邊個部門或者用人單位話會睇你粵語幾級噃!噉呢份試卷畀乜人考呢?咁多錯字,係愛嚟摧殘粵語定係...?又被人話粵語冇文化啦!
錯字?邊幾個啊?至於你話畀邊啲人考,我諗都係一啲粵語愛好者自己搞出嚟嗟,就好似粵語協會一樣。

原帖由 外外星人 於 2009-6-16 19:20 發表 18.四个中,不同意思的是 ( )  A.去佐 B.钉佐 C.瓜佐 D.跌佐    ——佐佐下,第日咪變咗正字?

其實呢啲所謂嘅正字別字,都唔係國家標準認定嘅,只係粵人之間約定成俗嘅,唔同人之間生活嘅環境唔同,甚至習慣唔同,佢哋所認定嘅粵語「正字」亦都唔同嘅。其實呢啲字發上嚟之前我已經修改咗唔少,畢竟粵協嘅人認真好多吖嘛。

原帖由 xiss 於 2009-6-16 19:33 發表 其實呢啲所謂嘅正字別字,都唔係國家標準認定嘅,只係粵人之間約定成俗嘅,唔同人之間生活嘅環境唔同,甚至習慣唔同,佢哋所認定嘅粵語「正字」亦都唔同嘅。其實呢啲字發上嚟之前我已經修改咗唔少,畢竟粵協嘅人認真好多吖嘛。 ...

即係話,之前好多錯字?

愚意以為粵協應該搞返個。

原帖由 外外星人 於 2009-6-16 19:41 發表 即係話,之前好多錯字? 愚意以為粵協應該搞返個。

係嘞,其實我之所以發呢張帖上嚟,就係想暗示粵協——應該定期出份專業嘅嚴謹嘅粵語水平測試試題,豐富粵語測試嘅題庫。

算唔算官方出題

???

原帖由 vincent10 於 2009-6-16 22:38 發表 算唔算官方出題     ???

我個人認爲嘅兩种可能:

第一,部分有一定學術水平嘅大學生自己出嘅題

第二,某個甚至部分教授學者,出於業餘愛好,出嘅一份仿官方題