QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5364|回復: 7

[正字本字] 請教各位高手,下面呢幾個字點打

1 fing頭 個fing字 2 周身發tee tun tee tun兩個字 3 le le fe fe (不修篇幅的意思) le le fe fe 4今日要yarng(走的意思)好遠路 yarng字 5同人wear水(借錢的意思) wear字 6坐住喺度un吓un吓 個un字 7死ngai死lur ngai同lur 邊位知道請指教

??? 海鋒五筆? kqdb

个人认为:

5。搲水

6。拫吓拫下

请高手教路!

1,幌頭,論壇有人認為係"??"字

讀若吰去聲。搖頭曰。有腦之說。本音訪。『玉篇』帷幔也。帷幔常搖擺。故搖動謂之

廣東俗語考

2,TEE字我都唔係好清楚,TUN 係"??",意思係奔跑,跳跃含有活動不停之意.

3,LE LE FE FE, 前兩個字係"厲厲" 後面唔多知,望高手賜教.

4,??

5,??

6,?

最後一個唔係好明

[此帖子已經被作者於2006-10-15 8:09:17編輯過]
《廣州話正音字典》話ngai1係“口危”,我手頭上冇輸入法可以打得出呢個字,但估計都係后造字,唔係本字。
至於個loe2,係“喺某物上面往復翻轉”,例如“連菜汁都loe2埋”。隱身為死“口危”死loe2,係指某個賴皮嘅人喺某物上面“典嚟典去”。

??

倉頡五

口弓一山

?意同振震

fing和ngan

1。fing頭丸有見過寫成〔捹頭〕或〔揈頭〕

6。ngan吓ngan吓有見過寫成〔扤〕,譬如〔扤扤腳〕。

唔知啱唔啱~