QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4232|回復: 25

[八卦時聞籮] 新售电脑将全部预装过滤软件 . 你哋點睇?

以行政手段要求新售电脑全部预装某款软件的做法是否妥當?是否涉嫌垄断?

如果软件公司日后决定收费?消费者是否有权选择棄用?你哋點睇?
捞地河南省某公司开发的软件。好在澳门未有过滤,咪先我真系要考虑去澳门买电脑。

人为刀俎,我为鱼肉,徒呼奈何!

楼上棍子懵嘅,人地有心卟你,点会留番个后门比你走吖!

聽講自願安裝,如果係軟件隨時可以刪喇!其實自己DIY,點會有呢個問題????
原帖由 cingsan 於 2009-6-10 19:08 發表 聽講自願安裝,如果係軟件隨時可以刪喇!其實自己DIY,點會有呢個問題????

cingsan哥,如果係自願安裝,就唔叫行政手段啦!
自己DIY嘅,咪買零件時要買埋軟件囉
  工業和信息化部日前下發《關于計算機預裝綠色上網過濾軟件的通知》,7月1日後在中國境內生產銷售和進口的計算機將預裝一款名為「綠—花季護航」的綠色上網過濾軟件。通知一經發布立即引起廣泛關注,其中,以行政手段要求新售計算機全部預裝某款軟件的做法是否涉嫌壟斷,成為業界熱議的話題。 

據了解,2008年初,當時的信息產業部向社會公開招標綠色上網過濾軟件,隨後國家向中標的鄭州金惠和北京大正兩家公司採購了4170萬元人民幣的「綠壩」和「花季護航」兩款軟件,提供給全國網民免費下載、使用一年,此次被要求強制安裝的軟件由這兩款產品集合而成。

對此,有業內分析人士稱,按照《消費者權益保護法》和《反壟斷法》,消費者有權自主決定購買或者不購買任何一種商品、接受或者不接受任何一項服務;行政機關和法律、法規授權的具有管理公共事務職能的組織不得濫用行政權力,限定或者變相限定單位或者個人經營、購買、使用其指定的經營者提供的商品。再者,在我國,微軟操作係統幾乎佔據了全部市場份額,且其本身就已經提供了全面的家長監控機制,那麼,還有必要加裝另外的過濾軟件嗎?

昨天,中國社科院信息化研究中心秘書長姜奇平對媒體表示,政府強制要求預裝軟件的做法有待商榷,實際社會效果也有待觀察。

姜奇平認為,政府的管理應該通過完善相關法律法規、制訂標準,明確行業該如何去做,依法管理。「直接具體指定某個廠商使用某個品牌的產品的做法還是特例,有待商榷。」

在網絡上,這一舉措同樣引發網民的熱烈討論。多數網民認為,政府以財政支持綠色軟件推廣,讓青少年遠離不良網站,值得稱讚。但也有人提出,強制要求所有電腦預裝指定軟件,是否涉嫌違反《反壟斷法》中「政府壟斷」的條款?

對此,華東政法大學經濟法學院教授徐士英表示,政府動用財政資金進行政府採購,為消費者免費提供綠色上網服務,且採用公開招投標方式,並不違背《反壟斷法》。一年後,如果軟件公司決定收費,消費者和生產企業應當有權選擇是否繼續使用該軟件;政府可以再次招標,讓其他競爭者參與新一輪的競標。

據了解,在互聯網市場,微軟一直以來都因在其銷售的Windows係統中捆綁IE瀏覽器而飽受非議,歐盟委員會也認為Windows捆綁IE瀏覽器的行為遏制了其他瀏覽器產品的公平競爭。目前仍在對微軟進行反壟斷調查,此前,微軟因濫用Windows在PC市場上的主導地位已被歐盟罰款9億歐元

字用得好!
你話,學好正體字幾緊要吖嗱!
原帖由 外外星人 於 2009-6-11 00:38 發表   工業和信息化部日前下發《關于計算機預裝綠色上網過濾軟件的通知》,7月1日後在中國境內生產銷售和進口的計算機將預裝一款名為「綠壩—花季護航」的綠色上網過濾軟件。通知一經發布立即引起廣泛關注,其中,以行政手段 ...

真係够晒霸气
早排聽個網友講,佢「鹿死」嗰晚上TVB主頁睇新聞,後屘俾「gung on」上門警告!話佢瀏覽非法內容!!!
原帖由 cingsan 於 2009-6-11 13:41 發表 早排聽個網友講,佢「鹿死」嗰晚上TVB主頁睇新聞,後屘俾「gung on」上門警告!話佢瀏覽非法內容!!!

哇,白色恐怖
原帖由 雨夜街燈 於 2009-6-11 14:18 發表 哇,白色恐怖
幾時到你?

點睇?? 冇眼睇~

我叼佢老母吖,咁第日我點上咸網呀?
呢條壩認真唔講得笑。
中 國 當 局 強 制 在 新 電 腦 安 裝 過 濾 不 良 網 站 及 內 容 的 軟 件 「 綠 壩 ─ ─ 花 季 護 航 」 , 終 被 署 名 「 小 學 生 」 的 網 友 成 功 破 解 。 用 戶 只 要 簡 單 修 改 檔 案 破 解 家 長 密 碼 , 便 可 解 除 限 制 , 隨 意 上 網 瀏 覽 。 不 過 , 當 局 已 經 下 令 , 媒 體 必 須 支 持 當 局 強 裝 過 濾 軟 件 的 措 施 , 不 得 發 表 批 評 、 質 疑 的 言 論 。

利 用 儲 存 密 碼 漏 洞 破 解
「 綠 壩 花 季 護 航 已 被 小 學 生 破 解 」 的 帖 子 , 前 晚 深 夜 在 各 個 論 壇 上 出 現 , 成 為 網 民 熱 議 話 題 。 雖 然 不 知 道 這 名 「 小 學 生 」 是 何 方 神 聖 , 不 少 網 民 聲 稱 按 照 指 示 修 改 , 的 確 可 破 解 軟 件 中 由 家 長 設 置 的 密 碼 , 取 消 所 有 限 制 , 自 由 地 上 網 。
帖 子 聲 稱 的 方 法 是 這 樣 的 : 用 記 事 簿 打 開 「 kwpwf.dll 」 檔 案 , 不 管 裏 面 內 容 是 甚 麼 , 一 律 替 換 成 「 D0970714757783E6CF17B26FB8E2298F 」 。 再 次 啟 動 綠 壩 時 , 密 碼 便 會 換 成 「 112233 」 , 輸 入 後 可 以 修 改 軟 件 的 各 種 限 制 , 甚 至 讓 它 停 止 運 作 。 帖 子 特 別 提 醒 用 家 , 修 改 前 要 把 原 來 的 檔 案 備 份 , 上 網 後 將 電 腦 「 回 復 原 狀 」 。
內 地 電 腦 業 者 指 , 網 民 利 用 儲 存 密 碼 的 設 計 漏 洞 進 行 破 解 , 這 個 儲 存 密 碼 的 檔 案 很 容 易 找 到 , 而 加 密 方 式 亦 十 分 簡 單 , 要 破 解 不 難 。 面 對 有 網 民 成 功 破 解 軟 件 , 開 發 軟 件 的 鄭 州 金 惠 公 司 指 , 負 責 的 經 理 剛 好 出 差 , 不 知 何 時 回 到 公 司 , 而 負 責 軟 件 文 字 過 濾 部 份 的 北 京 大 正 公 司 則 表 示 不 接 受 採 訪 。 軟 件 客 戶 服 務 人 員 表 示 , 工 程 師 正 努 力 完 善 軟 件 , 在 後 續 版 本 將 會 堵 塞 這 個 漏 洞 。
內 地 工 業 和 信 息 化 部 要 求 下 月 起 在 內 地 生 產 、 銷 售 的 電 腦 , 都 要 安 裝 「 綠 壩 ─ ─ 花 季 護 航 」 上 網 過 濾 軟 件 , 消 息 公 佈 後 除 引 發 內 地 網 民 質 疑 當 局 加 強 網 絡 控 制 , 群 起 反 對 , 多 個 關 注 同 性 戀 權 益 的 團 體 更 呼 籲 取 消 限 制 瀏 覽 同 性 戀 網 站 。

北 京 強 迫 傳 媒 支 持 安 裝
雖 然 網 民 罵 聲 四 起 , 但 當 局 卻 要 求 媒 體 「 旗 幟 鮮 明 地 」 全 力 支 持 , 除 不 可 以 刊 登 批 評 言 論 , 更 應 組 織 專 家 、 家 長 回 應 外 界 質 疑 , 同 時 若 在 媒 體 所 屬 網 站 發 現 攻 擊 性 言 論 , 應 及 時 刪 除 。
網 易 / 中 央 社 / 博 訊 網
你估真係咁緊張啲「小學生」咩?係慌住啲家長冇嘢攔,跌落個海度浸親,故此咪整條出嚟攔截你囉!。
原帖由 外外星人 於 2009-6-12 17:54 發表 你估真係咁緊張啲「小學生」咩?係慌住啲家長冇嘢攔,跌落個海度浸親,故此咪整條壩出嚟攔截你囉!。

噉講法,即係醉翁之意....
我理得佢係綠壩紅壩定係三峽大壩吖。反正我裝機一向都係自己買散裝配件自己組裝嘅,就連操作系統都係自己動手,噉樣嘅話個壩根本就入唔到我台機道。其實,對付呢個么叉大壩嘅最好方法唔係么嘢破解,而係直接購買散裝機,從裸機開始自己裝系統,噉樣就么壩都冇啦。此擧唯一控制到嘅就係嗰啲品牌機,唯一能夠保證嘅就係台台品牌機裝曬綠壩,然後進一步保證品牌機嘅銷售量直綫下降,然後再進一步保證呢個緑壩提早冧——截住曬各大國内電腦巨頭嘅米路(國外品牌重有國外市場支撐),你好意思咩?你敢咩?你唔好忘記聯想集團嘅老總嘅某某親戚就係幫你打江山嗰個啊!!!
原帖由 xiss 於 2009-6-13 11:16 發表 我理得佢係綠壩、紅壩定係三峽大壩吖。反正我裝機一向都係自己買散裝配件自己組裝嘅,就連操作系統都係自己動手,噉樣嘅話個壩根本就入唔到我台機道。其實,對付呢個么叉大壩嘅最好方法唔係么嘢破解,而係直接購買散裝機,從裸 ...

唉,又唔係个个都識DIY嘅

原帖由 雨夜街燈 於 2009-6-13 11:36 發表 唉,又唔係个个都識DIY嘅

噉样就即系话,喺呢个无奇不有嘅时代,学识电脑DIY系保证人格正常发展嘅必备手段。

我睇到的问题係:中国经济发展得越好,这种手段同措施就越多,涉及面就越广同越深。终有一日,会去到无孔不入,全面封锁的地步。政制发展同经济发展完全成反比,但真正了解真相和本质的人却越来越少。