QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1264|回復: 2

[純水無大礙] 无聊乱噏,唔歡迎跟貼

我識得有家人,有成十兄弟,大仔叫「阿冬」,最勤力最有錢,交嘅家用最多,其他兄弟懶散唔肯挨無乜錢,所以唔多交家用。

有一日,大仔想投資間汽車廠,唔多夠錢,就問阿媽攞返多少錢,加埋自己D積蓄,想話同人夾份開間車廠。有個姓雷、叫「諾仔」嘅隔離屋,專門做汽車嘅,有意思同大仔阿冬一齊搞間車廠,點知,個阿媽話,要開車廠,我唔畀大仔搞,要搞,我一定要畀二仔搞,到時,大仔想買車,就同二仔賣,咁樣,二仔咪搵到食咯。

但系諾仔同大仔阿冬熟,同二仔唔熟,明明想同大仔一齊做變咗要同二仔做,諾仔就唔肯,於是,呢單野就喎咗。即系諾仔唔肯同二仔一起做,於是一拍兩散,大仔二仔都做唔成。

又系講呢家人,講阿三仔啦。三仔叫「阿折」,都搵到D食嘅,搞開鋼鐵廠生意,賺到錢之後心紅,想發大來搞,自籌150「個」,向銀行申請45「個」,好唔容易,銀行都同意咗,於是咪搞咯。

著手搞嘅時候,銀行資金已經到位二十幾「個」,於是,開始基建投入啦等等,有心做大。點知,個阿媽中途叫停,話唔准搞!結果個三仔即時卜街,咁,卜街囉,咪無錢還畀銀行咯。。。銀行果二十幾「個」,咪要其他兄弟同佢啃咯。

請大家唔好疑惑問點解,世事嘅野無奇不有。大仔「阿冬」個仔,叫「阿裕」,都系同一原因卜街兼踎X嘅。

(發咗上來霸實二樓先,再寫過)

叫「諾仔」嘅隔離屋,-喺哩處就應該寫成『鄰居』。

諾仔就唔肯,於是,呢單『野』就『喎』咗。-嘢-毈