QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3648|回復: 17

[語音探討] 廢俊龍

乜個「費」字做姓氏嗰陣唔係讀「秘」音咖咩 點解新聞個個都讀「廢俊龍」?

Re:廢俊龍

以前有個官員叫“費孝通”,我聽粵語新聞“費”都係讀返“廢”喎。讀“秘”從何談起?!

噉“仇”做姓够话读“求”啦,又有几个人会噉读。

highyun在2005-10-14 20:58:00說道:[br]噉“仇”做姓够话读“求”啦,又有几个人会噉读。
我有個朋友就糾正我哋讀「求」。

余ok在2005-10-14 19:52:01說道:[br]以前有個官員叫“費孝通”,我聽粵語新聞“費”都係讀返“廢”喎。讀“秘”從何談起?!
新聞報道可以讀錯咗,中學教出師表嘅「費禕」這個人物,就係讀「秘」。

姓“費”有啲名氣嘅重有一个歌手“費翔”,我諗古人名係讀“秘”囉,現代人就唔肯定。講眞我都係第一次知姓“費”係讀“秘”,可能普語對應嘅拼音係:mi。可惜喺內地,呢類字嘅粵音冇幾個會曉,有時重需要通過普語估吓粵語點發音,重唔知啱唔啱添,覺得幾可悲。好細個嘅時候,阿爺嗰輩冇乜邊個字唔曉粵語點發音,可惜而家。。。 至於“仇”好細個就知做姓時讀“求”,類似嘅重有姓“樸”讀“嫖”(好搞。。。)

讲起个“费”我又谂起啲嘢。我呢拍落三水啲农村,当地人唔少人将“交费”讲成“交fei3”好有可能呢个ei韵先接近古读;而又知道古代冇f音,所以“费”字古代系声母“b”嘅,因此,极有可能呢个“费”字古代只有一个“bei3”音。

highyun呢種推測極有可能。應該話事實就係古有bei3音。所以用做姓嘅時候,讀“秘”。 有時唔一定要按廣州話嘅發音去研究,有啲發音雖然係廣州音,不過嗰個廣州音實質可能係變咗質,有啲地方發音先更準確。 有一個廣州話詞發音係“又餿又臭”,可能大家會以爲正寫就係“又餿又臭”。但呢個詞如果從新會四邑話中,可以推測應該正寫“又餿又嗅”。我亞媽四邑話經常講“又餿又嗅(hau3)”。呢個發音即何文匯講已經唔用嘅‘香夠切’。 何文匯祇識研究廣州話,唔識四鄉話,所以根本就唔識得用四鄉音嚟做論證。 嗅嘅“香夠切”依然保留喺四邑話當中。 廣州人除咗講“嗅(hung3)吓嗅(hung3)吓”同“嗅(cau3)覺”呢兩個音,hau3音根本上用唔着。所以何文匯就理所當然認爲粵語已經冇咗“嗅”(hau3)音,天眞兼垃圾教授之證。

唔通我成日聽人哋講嘅[麥俊龍]就係[費俊龍]~~但[麥]都唔同[秘]啊~~唔通我聽錯?~ 講起[又餿又嗅(hau3)]~我亞爺都會講[一陣嗅(hau3)ceoi4(隨)]~我問佢咩係hau3~佢話即係[臭]~ 我爺爺問我[食唔食]啲乜嘢都係講成[睺(hau1陰平高降)唔睺]~~其實會唔會就係個[嗅]字?~

嗅應該冇“hau1”呢個音

我都係第一次知姓“費”係讀“秘”,至于“仇”读“求”音我就有听过。。。不过一直都改唔到。。。因为太少遇到。。。 ps:yucky,你讲嗰个hau1字好可能係另有其字。

yucky讲嗰个hau1应该系“睺”,表示“虎视耽耽噉睇实”。

其實按照姓氏嘅起源,姓“費”有人讀“秘”,有人讀“廢”。呢個要視乎佢個“費”字嘅起源係喺邊度。 呢個網址有講解:http://www.chinalane.org/life013/bookstore/name/00002377.html

“任”做姓讀“淫”。

「費、廢」﹐我讀pai3。

九唔搭八在2006-01-16 14:34:15說道:[br]“任”做姓讀“淫”。
未聽過“淫劍輝”噉講噃

更加冇人聽過“任達華”讀成“淫達華”啦。

之前聽過一個故仔,想同大家分享吓...

知唔知個「費」字做姓氏果陣讀「秘」音ga...
差人:差人查身分證.... 叫咩名.....
路人:費密 (秘密)
差人:差人做野呀..... 咪玩la.....
費密:都話費密 (秘密) 咯......
差人:仲玩?!阻差辦公呀..... 拎身分證o黎!
費密乖乖畀身分證差人.....
差人:哦.... 原來係費密 (廢物) .....
費密:唔係呢... 係費密 (秘密)....
差人:費密 (廢物) 就費密 (廢物) la.... 秘乜鬼密丫.....
神神秘秘咁.....係就係核突D......
費密:........