QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3585|回復: 4

[詞彙及文法] 「趸」与「挤」的区别?

表「摆放」之意,父亲用的是「挤」,母亲用的是「趸」。

个人感觉,「挤」用于较细物件,「趸」用于大件物。

但问及父母,他们言不能作出区别。

又如「先头」「正话」,「正话」已经好少人用,「先头」更少,今人多用「头先」。但我竟然在《巾帼枭雄》里听到扮演蒋家大老爷的上海佬用「先头」,甚至听他讲过「zaa乱哥(波)柄」。

千万不要小看这些「音不准」的香港苏浙籍人士的老白话,在用词方面,他们绝对比当今香港人精准得多,因为他们初初到埠香港时,学得很认真,而且不是上堂学的,而是在民间学的。

評分

查看全部評分

原帖由 使君子 於 2009-6-1 12:33 發表
又如「先头」「正话」,「正话」已经好少人用,「先头」更少,今人多用「头先」。但我竟然在《巾帼枭雄》里听到扮演蒋家大老爷的上海佬用「先头」,甚至听他讲过「zaa乱哥(波)柄」。

千万不要小看这些「音不准」的香港苏浙籍人士的老白话,在用词方面,他们绝对比当今香港人精准得多,因为他们初初到埠香港时,学得很认真,而且不是上堂学的,而是在民间学的。

人家岳华系跟住个剧本照本宣科之嘛

又关香港苏浙籍人士嘅老白话咩事啊

躉低,擠埋。重量、方向有少少唔同。

原帖由 外外星人 於 2009-6-3 03:13 發表 躉低,擠埋。重量、方向有少少唔同。

按你咁讲,咁「躉埋」同「擠低」又系咪重量、方向有少少唔同啊?

你呢个正一傻佬嚟嘎

原帖由 神七咁早 於 2009-6-3 16:30 發表 按你咁讲,咁「躉埋」同「擠低」又系咪重量、方向有少少唔同啊?   你呢个正一傻佬嚟嘎

傻佬箇個係你自己。

評分

查看全部評分