QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4045|回復: 16

[詞彙及翻譯] 粵語詞彙小測

一格一字,一字十分。唔知閣下攞唔攞到滿分呢?呵呵~

fficeffice" /> 

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都(   )尾。

l        你究竟去咗邊呀?成村人打(  )噉搵你。

l        你哋話做人有乜解(  )?神神化化又幾十年喇。

l        嗰花旦真系唱得唔錯,班觀眾都唔知幾受(  )。

l        呢排認真濕(  ),行路都踢親腳趾公。

l        佢兩個雞啄唔斷噉,碰埋一齊就密(  )密(  )。

l        我見佢前面就  佢後面,見佢都要  路行。

l        你姓乜名乜,住喺邊(  )。

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都(   )尾。 

l        你究竟去咗邊呀?成村人打(  )噉搵你。

l        你哋話做人有乜解(  )?神神化化又幾十年喇。

l        嗰花旦真系唱得唔錯,班觀眾都唔知幾受(  )。

l        呢排認真濕(  ),行路都踢親腳趾公。

l        佢兩個雞啄唔斷噉,碰埋一齊就密(  )密(  )。

l        我見佢前面就  佢後面,見佢都要  路行。

l        你姓乜名乜,住喺邊(  )。

1.

2.锣

3.

4.

5.滞

6.

7.憎

l 佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都(拉)尾。

l 你究竟去咗邊呀?成村人打(鑼)噉搵你。

l 你哋話做人有乜解(究)?神神化化又幾十年喇。

l 嗰花旦真系唱得唔錯,班觀眾都唔知幾受(戲?)。

l 呢排認真濕(滯),行路都踢親腳趾公。

l 佢兩個雞啄唔斷噉,碰埋一齊就密(斟)密(斟)。

l 我見佢前面就(憎)佢後面,見親佢都要(兜)路行。

l 你姓乜名乜,住喺邊(忽)。

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都()尾。

l        你究竟去咗邊呀?成村人打()噉搵你。

l        你哋話做人有乜解()?神神化化又幾十年喇。

l        嗰花旦真系唱得唔錯,班觀眾都唔知幾受()。

l        呢排認真濕(),行路都踢親腳趾公。

l        佢兩個雞啄唔斷噉,碰埋一齊就密()密(斟)。

l        我見佢前面就佢後面,見佢都要路行。

l        你姓乜名乜,住喺邊(窟)。

楼上攞到90分啦。

还剩最后一题:

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都(  )尾。

畀心机再谂谂?

原帖由 六叔 於 2009-5-23 23:15 發表 楼上攞到90分啦。还剩最后一题: l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都(  )尾。   畀心机再谂谂?

甩尾。

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都()尾。

以上嘅答案其实都唔能够话唔啱,只系同我嘅答案唔同嗟。有兴趣嘅话继续谂下,仲可以有乜选择?

原帖由 六叔 於 2009-5-24 12:31 發表 以上嘅答案其实都唔能够话唔啱,只系同我嘅答案唔同嗟。有兴趣嘅话继续谂下,仲可以有乜选择?

冇尾飛坨?

原帖由 馬萬千 於 2009-5-24 13:00 發表     冇尾飛?

冇尾飛

只能够填一个字咋。呢度嘅「尾」字系要读返原音,而「孻尾」同「包尾」嘅「尾」都系变咗阴平调。

原帖由 六叔 於 2009-5-24 16:02 發表 只能够填一个字咋。呢度嘅「尾」字系要读返原音,而「孻尾」同「包尾」嘅「尾」都系变咗阴平调。

"收"尾,中唔中?

唔好意思,畀啲貼士啦:有一種樓叫乜嘢樓?

等於開估喇。

原帖由 六叔 於 2009-5-26 09:07 發表 唔好意思,畀啲貼士啦:有一種樓叫乜嘢樓?   等於開估喇。
爛尾? [ 本帖最後由 嶺南散人 於 2009-5-26 10:20 編輯 ]
http://news.mingpao.com/20090526/mra.htm

Picture 1.jpg

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-26 09:53 發表 爛尾?

啱咗!其實「爛尾樓」就系由呢個詞引申出來嘅喇。呢個詞響香港講嘅人多啲,喺粵區似乎已經被人遺忘咗……

而家公佈一下全部答案,如果有唔妥嘅地方請各位先生指正。

l        佢份人成日都有前陣冇後陣,做親嘢都()尾。fficeffice" />

l        你究竟去咗邊呀?成村人打()噉搵你。

l        你哋話做人有乜解()?神神化化又幾十年喇。

l        嗰花旦真系唱得唔錯,班觀眾都唔知幾受()。

l        呢排認真濕(),行路都踢親腳趾公。

l        佢兩個雞啄唔斷噉,碰埋一齊就密()密()。

l        我見佢前面就(憎)佢後面,見佢都要路行。

l        你姓乜名乜,住喺邊()。                  ——daat1(「突」嘅陰平調都可以)

我想講講該乃祇不過係廣州話詞彙,唔係「粵語詞彙」,因爲有好多係粵語四邑話冇嘅。 [ 本帖最後由 嶺南散人 於 2009-5-26 16:38 編輯 ]