QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3623|回復: 18

[問音問字] 「关嚟楞事」 「楞」系咩意思?

3:10果句话 「关嚟楞事」 「楞」系咩意思?

http://v.youku.com/v_show/id_XODcwMzkyMDQ=.html

「關你『撚』事」。

我都唔知道『撚』應該點寫,反正就係男性生殖器官。

唔知道係唔係呢個  lan.jpg

關伱卵事
        關伱卵事,系四邑地方自己嘅語言。「關你『撚』事」是粤语。卵、撚两字表意有所不同。
     「每個人都有權利向任何場合使用自己嘅語言」。但係会造成误会甚至唔领会你嘅語言。

原帖由 羊城客 於 2009-5-21 08:27 發表         關伱卵事,系四邑地方自己嘅語言。「關你『撚』事」是粤语。卵、撚两字表意有所不同。     「每個人都有權利向任何場合使用自己嘅語言」。但係会造 ...
第一,四邑話亦係粵語。

第二,向粵語甚至其他華語方言瓦頭,指男性生殖器恁時一般都用「卵」字。

唔同发音嗻,大家都知道係指嗰度就得了。閩南話就係用 lan.jpg :《字彙》良慎切,音吝。閩人謂隂也。

原帖由 neolite 於 2009-5-21 18:03 發表 唔同发音嗻,大家都知道係指嗰度就得了。閩南話就係用 9394:《字彙》良慎切,音吝。閩人謂隂也。
我都諗過以「粦」爲字根造「尸粦」字,估唔到同古人暗合。不過有一個問題,就係廣州話「粦」係圓唇音,同[ln]並唔一樣。但係《字彙》有記載嘅話,亦係可以接受嘅。

同理,亦可以以「系」爲字根,造「尸系」字。

男性生殖器官

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-21 17:48 發表 第一,四邑話亦係粵語。   第二,向粵語甚至其他華語方言瓦頭,指男性生殖器恁時一般都用「卵」字。

四邑話亦係粵語?----四邑地处广东,若其方言也称粵語,四邑地处中国,可否说四邑話亦係国語?四邑話只係粵地多种方言之一。
        「每個人都有權利向任何場合使用自己嘅語言」。但係会造成误会甚至唔领会你嘅語言。先生讲的「向粵語」会误会成「朝向粵語」。广州话的「在哪里」讲「係边度」,不是「向边度」。「瓦頭、恁時」何意?我虽祖籍四邑,小乡里不如大乡里,还需向乡里长者请教方能完全领会。
       讲话係想表达自己嘅意思,「阿崩讲话阿崩识」似乎唔係几好喔。作为中国人,得闲学下真正嘅国语啦。

尊重其他人嘅母語,畀人講話,先係至緊要嘅,唔係嘅話,學識都冇撚用。

原帖由 羊城客 於 2009-5-23 22:58 發表           四邑話亦係粵語?----四邑地处广东,若其方言也称粵語,四邑地处中国,可否说四邑話亦係国語?四邑話只係粵地多种方言之一。
        「每個人都有權利向任何場合使用自己嘅語言」。但係会造成误会甚至唔领会你嘅語言。先生讲的「向粵語」会误会成「朝向粵語」。广州话的「在哪里」讲「係边度」,不是「向边度」。「瓦頭、恁時」何意?我虽祖籍四邑,小乡里不如大乡里,还需向乡里长者请教方能完全领会。
       讲话係想表达自己嘅意思,「阿崩讲话阿崩识」似乎唔係几好喔。作为中国人,得闲学下真正嘅国语啦。

第一,四邑話屬於粵語已爲學術界所公認。

第二,據我所知,「向邊度」廣州話都有講;「瓦頭」即「入面」「裏面」嘅意思;「恁時」即「彼時」,「恁」字係相當典雅嘅古華語用字,如辛棄疾《沁園春》寫道:「君非我任功名意氣莫徘徊。」再如柳永嘅《定風波》:「早知般麼恨當初不把雕鞍鎖。」

第三,四邑話都係中國嘅語言,而且任何語言都應該係平等嘅。

羊城客,真垃圾,

边个讲话普通话系国语?

原帖由 嶺南散人 於 2009-5-24 01:58 發表 「恁時」即「彼時」,「恁」字係相當典雅嘅古華語用字,如辛棄疾《沁園春》寫道:「君非我,任功名意氣 ...

多谢岭南先生指点,本人系错误估计你所讲「恁时」即「平时」嘅。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2009-5-24 02:39 發表 羊城客,真垃圾,边个讲话普通话系国语?

本人在粵語協會討論區 --網路文萃 曾发帖《 试述普通话的形成》http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=15575&extra=page%3D3讲述有关国语与普通话概念见解。两个多月过去,水蛇粥先生对此未发一言。

如今水蛇粥突然跳出来,开口就骂人「真垃圾」。水蛇粥骂人几个小时后我给他一个討論區内短信,说我也可以用粗俗的语言回击你,但对大家都无好处,希望他收回公开骂人语言,虽曾见其网上现身,但至今无动于衷。
        据知粵語協會討論區守則之第4条是:「各位參與討論時請就事論事,嚴禁發佈直接針對個人之人身攻擊內容......」往日也曾见有人被删贴,封ID,心想不必自己劳气与其对骂,或会有人主持公道,但三天过去,此上品还被供奉在坛上。版主是疏忽,还是其它?
        本人在此坛是异地客,与坛内许多活跃人士在许多方面异观点,但大家可以各持己见,各抒己见。认为「一件事系唔系」,大家可以讲道理,骂人说明你词穷理屈,「声大夹恶乞人憎」。你欲贬人,其实自贬!看水蛇粥其头像,似乎有兴趣作一有识之士,如今其所作所为说明了什么?

我諗,『恁』應該就係粵語嘅『嗰』。『恁般』就係『噉』,『恁么』就係『咁』。以上純粹猜測。

原帖由 neolite 於 2009-5-27 11:43 發表 我諗,『恁』應該就係粵語嘅『嗰』。『恁般』就係『噉』,『恁么』就係『咁』。以上純粹猜測。

第一,四邑話本身就係粵語,故此,「恁」亦係粵語。

第二,你嘅猜測基本正確,好嘢!「恁」通常來講相當於廣州話嘅「嗰」或「嗰度」。向某些構詞或語境中,亦可以相當於廣州話嘅「噉」或「咁」,此外,還可以有「非常」之義。

「卵」——够象形。