QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4861|回復: 15

[詞彙及文法] 遞日?第日?

『說文』更易也。『爾雅』迭也。更迭間厠相代之義。故字有更改而又接續之意。日者日也。異時曰時。下年曰年。

廣東俗語考

弟字多少有次之意.
第日我覺是有可能.
学到嘢喇。
第日表示次日好合理。問題係遞日表示日後,時間更長。「遞日見」就相當于普通話嘅「改天見」,無明確表示第二日,即唔一定表示次日嘅意思。所以好難話究竟邊個錯邊個恰,要睇表達咩意思。

《南史·袁粲传》:「时 粲 与 齐高帝 、 褚彦回 、 刘彦节 『递日』入直,平决万机。」《南史·儒林传·孔子袪》:「事竟,敕 子袪 与右卫 朱异 、左丞 贺琛 於 士林馆『 递日』执经。」 唐 吴兢 《贞观政要·尊敬师傅》:「 太宗 乃令 洎 与 岑文本 、 马周 『递日』往东宫与皇太子谈论。」

古文好嘅朋友,可以研究下里面嘅遞日係咩意思。

原帖由 肥腯腯 於 2009-5-22 17:35 發表 学到嘢喇。

學到乜呀?重未寫晒喎!

neolite
個例唔錯喎.
的確係遞日

原帖由 Lucciora 於 2009-5-24 15:47 發表 的確係遞日

點解?好想聽下你嘅意見。(唔好淨係睇上高嘅內容噃)

「說文」遞更易也,「爾雅」遞迭也,「遞」有接續嘅意思,而「第」冇

真系复杂,呵呵

原帖由 Lucciora 於 2009-5-25 08:08 發表 「說文」遞更易也,「爾雅」遞迭也,「遞」有接續嘅意思,而「第」冇
「第二日」又作何解釋啊?

冇錯,遞日解釋得有紋有路,喺書面嚟講,係通嘅。【說文解字】係噉解嘅:更易也。从辵虒聲。特計切照噉睇,遞係動詞囉喎!噉對應嘅「現代漢語」咪係「改日」囉!啱唔啱先?

第日,係我哋講第二日嘅口語音,好明顯,呢度嘅第做名詞用:第,次也。——《小尔雅·广诂》噉點解要安個動詞嚟替代佢啫?!意思咪唔同咗?況且,第日(對應嘅「現代漢語」應該係「次日」),將來時態,語法都啱埋添!你想搵乜詞去替代佢呢?

我唔識字嗰陣,覺得係第(二)日;到咗識字,都好自然噉覺得係第(二)日。

上高係舊帖,之前貼過。而家再講啲新嘅:

好多人,成日睇住個「日」,唔記得咗粵語除咗第日,重有第啲講法。譬如,第樣、第種、第個、第位、第碗.....,唞唞先,睇過呢啲詞有冇得遞?——第局、第鋪、第枝煙仔,最攞命係——第度(第二度,冇得柬),例句:

搬咗去第度。

第度人都有嘅啫!

重有:

唔該,第位!

添咗喇,第碗咖喇!

......

哇,睇怕呢啲詞、句,用遞就好唔掂,係咪?

故此,無論你查過幾多本字典,讀過幾多書,若果唔係對粵語有好深嘅體驗,你係無法用漢語嚟解釋呢啲咁底層嘅粵語詞彙嘅,今時今日噉嘅語言環境,研究粵語,靠本字典?未夠咖!

我都好明白你嘅意思,如果畀我揀,我都鍾意用「第日」。如果反觀返字典嘅解釋,亦都合情合理。無錯,有「第樣、第種、第個、第位、第碗」嘅講法,都係第二X嘅縮寫,意思另一X。但係,可能時間係一個特殊嘅概念,無辦法好似其它物體一樣,可以咁容易計算,數數。你數普通物件,可以例如:有刀、叉、碟,你叫刀係第一件,叉係第二件,碟係第三件可以;你叫叉係第一件,刀係第二件,碟係第三件又得。但用喺時間身上就有啲困難,如果你話今日係第一日,听日就肯定係第二日,唔可以係第三日,因爲時間係唔以人嘅意志為轉移嘅客觀存在所以要用到「遞」來表示時間嘅連續變化嘅特徵,不斷更迭。

PS.我只係從典故嘅角度解析,角度唔同嗻,如果企喺你嘅角度,我好認同「第」可以引申到時間嘅角度,所以我認同你嘅講法。